NEGATIVAN TREND

Strah od recesije raste: ‘Proizvodnja u eurozoni tone u sve strmiji pad, nove narudžbe padaju velikom dinamikom, a vjerojatno će biti i gore‘

Indeks novih narudžbi je nizak, što ukazuje na slabe izglede za preokretom u skorije vrijeme

Ilustrativna fotografija

 Frank Hoermann/sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp

Proizvodne aktivnosti u eurozoni u srpnju su smanjene, a tvornice su zbog slabe potražnje bile primorane gomilati neprodanu robu na zalihama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke S&P Global, povećavajući zabrinutost od moguće recesije.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala pao je tako ispod ključne razine od 50 bodova po prvi put od lipnja 2020. godine, kliznuvši s 52,1 na 49,8 bodova u srpnju.

Spustio se tako na najnižu razinu u 25 mjeseci, pokazalo je istraživanja S&P Globala, provedeno u razdoblju od 11. do 22. srpnja, navodi se u izvješću.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti, a one niže pad.

Konačni indeks koji mjeri proizvodnju, koji će utjecati na vrijednost ukupnog PMI-ja za eurozonu koji bi trebao biti objavljen u srijedu i smatra se dobrim pokazateljem zdravlja gospodarstva, potonuo je za tri boda, na 46,3 boda, najnižu razinu u više od dvije godine.

"Proizvodnja u eurozoni tone u sve strmiji pad, što povećava rizike od recesije u regiji. Nove narudžbe već padaju dinamikom koja je, isključujući mjesece lockdowna zbog pandemije, najsnažnija od dužničke krize 2012. godine, a postoji vjerojatnost da predstoji i gore”, rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist u S&P Globalu.

"Slabija prodaja od očekivane, koja se očituje u ubrzanju stopa pada novih narudžbi i izvoza, rezultirala je najvećim rastom neprodanih zaliha gotovih proizvoda otkad se prikupljaju ti podaci u istraživanju", dodao je.

Indeks novih narudžbi pao je na 42,6 bodova, sa 45,2 boda u lipnju, zabilježivši najnižu razinu od svibnja 2020. godine, kada se pandemija koronavirusa počela širiti svijetom, što ukazuje na slabe izglede za preokretom u skorije vrijeme.

S&P Global ujedno je objavio da proizvodnja pada u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, uz iznimku Nizozemske, te da je stopa pada posebno zabrinjavajuća u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji - tri najveća gospodarstva Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 07:54