znak za uzbunu

Strah od mogućeg zaokreta ulijevo: Njemački milijunaši uoči izbora prebacuju imovinu

Socijaldemokrati iz SPD-a, ljevičari u Die Linke i zeleni mogli bi na politički dnevni red vratiti uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza na nasljedstvo
Zürich
 Isabelle Pinsson/AFP

Mogući zaokret Njemačke ulijevo na nedjeljnim parlamentarnim izborima uplašio je milijunaše koji premještaju imovinu u Švicarsku, kažu bankari i pravnici specijalizirani za poreze.

Dođu li na vlast, socijaldemokrati iz SPD-a, ljevičari u Die Linke i zeleni mogli bi na politički dnevni red vratiti uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza na nasljedstvo, tumače.

"To je znak za uzbunu za superbogate", rekao je za Reuters stručnjak za porezno pravo sa sjedištem u Njemačkoj i razgranatim poslovima u Švicarskoj.

"Poduzetničke obitelji jako su uznemirene", dodao je.

Prebacivanje imovine u Švicarsku pokazuje da bogati tu zemlju i dalje smatraju pogodnim mjestom za čuvanje bogatstva, unatoč nastojanjima vlade da se riješi imidža sigurnog utočišta za milijardere.

Nijedna zemlja nema više inozemne imovine od Švicarske, a u 2020. priljev je znatno ojačao, slijevajući se na račune velikih banaka poput UBS -a, Credit Suissea i Juliusa Baera.

Politička stabilnost zemlje posebno je na cijeni u razdoblju geopolitičkih napetosti i straha od ekonomskih posljedica pandemije covida 19.

Previše crveno?

Depoziti njemačkih kućanstava i tvrtki u bankama u Švicarskoj porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju za gotovo pet milijardi dolara, na 37,5 milijardi dolara, ne računajući dionice, obveznice i druge financijske proizvode, pokazuju podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Novije brojke nisu dostupne, ali upućeni kažu da se priljev nastavlja.

"Uknjižio sam natprosječan iznos novog novca, kao i u posljednja tri mjeseca", kaže savjetnik za dugogodišnje klijente u velikoj švicarskoj banci koji uglavnom radi s Nijemcima.

"Mnogi bogataši, osobito poduzetnici, strahuju da će se Njemačka pomaknuti ulijevo, kakav god bio izborni rezultat", kaže Florian Duerselen, šef za Europu kompanije za upravljanje bogatstvom LGT Switzerland.

Neimenovani švicarski bankar kaže: "Poznajem puno njemačkih poduzetnika koji žele imati rezervnu bazu, uz Njemačku, za slučaj da tamo prevladaju pretjerano crveni (lijevi) tonovi".

Traže se savjeti

Anketa objavljena u četvrtak pokazala je da SPD, s mogućih 25 posto glasova, ima prednost od četiri postotna boda pred konzervativcima kancelarke na odlasku Angele Merkel.

SPD želi ponovno uvesti porez na bogatstvo i povećati porez na nasljedstvo, dok zeleni, izgledni koalicijski partner, planiraju više oporezivati ​​bogatstvo.

Obje stranke planiraju povećati porez na dohodak građanima s najvećim primanjima, ali porez na imovinu donio bi puno više novca, rekao je porezni odvjetnik.

Kaže da bilježi pojačanu potražnju za uslugama savjetovanja, napominjući i da se neki poduzetnici pokušavaju zaštititi novim ulaganjima preko tvrtki u Švicarskoj ili prijenosom imovine u zakladu u Lihtenštajnu.

Švicarci dijele podatke

Puki transfer gotovine na račun u švicarskoj banci više ne pomaže, budući da Švicarci, pod ogromnim međunarodnim pritiskom, sada dijele podatke o takvim računima s poreznim vlastima matičnih zemalja klijenata.

“Švicarsku kao financijsko središte karakteriziraju stabilnost, pravna sigurnost i visoka razina financijskih znanja, ali ne nudi nikakvu zaštitu od utaje poreza”, rekao je glasnogovornik uprave za međunarodne financije (SIF) u ministarstvu financija.

Duerselen iz LGT-a rekao je da je nedavno razgovarao s njemačkim poduzetnikom koji strahuje da bi Njemačka uskoro mogla oštro oporezivati ​​stranu imovinu ili transakcije, pa je počeo razmišljati da zaštitu za kapital potraži u Švicarskoj.

"Osobno pretpostavljam da će se prebacivanje značajne imovine u Švicarsku nastaviti", rekao je.

Proteklih su se mjeseci prema svjedočenju neimenovanog političara deseci bogatih njemačkih poduzetnika raspitivali za kuće u predgrađima uz Zueriško jezero.

S niskim porezima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 12:41