PORAST

Strah od energetske "kolateralne štete" u ukrajinskoj krizi podigao cijene nafte

Cijene su na londonskom tržištu nakon podneva porasle 42 centa u odnosu na prethodno trgovanje, na 93,95 dolara
 Spencer Platt/Getty Images/AFP

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržišta prema 94 dolara, potaknute strahom od poremećaja u opskrbi zbog krize u Ukrajini koji je donekle ublažila diplomatska razmjena u potrazi za izlazom iz sukoba.

Cijene su na londonskom tržištu nakon podneva porasle 42 centa u odnosu na prethodno trgovanje, na 93,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 91,56 dolara.

Trgovci pozorno prate napetosti u Ukrajini i diplomatsku razmjenu Zapada i Rusije. Zapad optužuje Moskvu da priprema invaziju na susjeda, što ruska strana uporno opovrgava.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da su američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno pristali na samit o Ukrajini, iako su iz Kremlja poručili da se sastanak trenutno nije u pripremi.

"Energija bi u slučaju velikog sukoba Rusije i Ukrajine mogla pretrpjeti vidnu kolateralnu štetu ", rekla je Helima Croft iz RBC-u.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će Rusija, ako napadne Ukrajinu, biti odsječena od međunarodnih financijskih tržišta i neće moći izvoziti koliko joj je potrebno da modernizira gospodarstvo.

Veliki proizvođači u arapskom svijetu objavili su pak u nedjelju da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici i u idućim mjesecima trebali povećavati proizvodnju za 400.000 barela dnevno, odbijajući pozive da 'ohlade' cijene osjetno većom opskrbom.

Značajniji rast cijena zakočila je danas i mogućnošću povratka na tržište više od milijun barela dnevno iranske nafte.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da je u ponedjeljak u pregovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. postignut "značajan napredak", nakon što je visoki dužnosnik EU u petak rekao da je dogovor "vrlo, vrlo blizu".

Analitičari ocjenjuju da je tržište i dalje nedostatno opskrbljeno i da bi dodatni bareli pomogli, ali očekuju da će cijene oscilirati i u idućim tjednima zbog slabih šansi za povratak iranske nafte na tržišta prije kraja godine.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak stajao 92,79 dolara, što znači da je pojeftinio 1,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:53