Isplativost solarnih elektrana

Što treba znati o solarnim panelima?

Profesor Ljubomir Majdandžić odgovara na najčešća pitanja budućih vlasnika sunčevih elektrana
 Getty Images/iStockphoto

Kolika je isplativost solarnih elektrana, na koje sve detalje treba obratiti pozornost prilikom njihove ugradnje, kako ih osigurati te gdje ih je najbolje postaviti, samo su neka od pitanja koja mogu mučiti građanine koji se odluče na izradu vlastitog izvora energije. S toga je odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja s nama podijelio prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, znanstvenik i stručnjak u području istraživanja i primjene solarnih tehnologija u obnovljivim izvorima energije.

Na što sve treba obratiti pozornost prije odluke o postavljanju solarne elektrane?

- Prije samog postavljanja solarne elektrane potrebno je odrediti gdje će se ona postaviti. Preciznije, krovište na koje se postavljaju fotonaponski moduli mora biti u stanju izdržati težinu panela. Osim toga, solarnu elektranu potrebno je sinkronizirati s elektroenergetskom mrežom HEP-a, a fotonaponski sustav mora biti ispravno spojen na gromobransku instalaciju.

Kako odabrati solarni sistem?

- Odabir osobnog sustava najbolje je temeljiti na mjesečnoj potrošnji električne energije kućanstva u višoj, ali i nižoj tarifi u posljednje dvije godine te troškova naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu.

Kolika je solarna elektrana potrebna četveročlanom kućanstvu?

- Postoji nekoliko parametara prema kojima bi se odredila potreba za četveročlano kućanstvo. Prije svega, sve ovisi o lokaciji na kojoj žive te njihovoj ukupnoj godišnjoj potrošnji električne energije u kWh. Primjerice, jednom prosječnom četveročlanom kućanstvu u unutrašnjosti Hrvatske potrebna je solarna elektrane snage od 4 do 6 kW, a onom u Dalmaciji i na otocima potrebna je solarna elektrana snage od 3 do 5 kW.

Koliko traje montaža solarnih panela na krov?

- Vrijeme potrebno za ugradnju solarnih panela na krovište kuće ili zgrade u najvećoj mjeri ovisi o njihovoj veličini, a može trajati od tri do pet dana.

Kakav tip krova je primjeren za postavljanje solarnih panela?

- Paneli se mogu ugraditi na svaku vrstu krova koji nije oštećen. Prilikom postavljanja potrebno je voditi računa o tome da površina na koju se ugrađuju kolektori nije zasjenjena krošnjama drveća, susjednom zgradom ili nekim drugim objektom.

Kako pozicionirati solarne kolektore da bi se postigla maksimalna iskoristivost?

- Najveću učinkovitost kolektori će imati ako su postavljani na što je moguće južniju stranu krovišta. Osim toga, veliku ulogu u njihovu radu ima i nagib krova, odnosno kut pod kojim ga sunce obasjava. Idealno bi bilo kada bi kut nagiba bio između 20 i 40 stupnjeva.

Mogu li solarne ćelije oštetiti krovište kuće?

- Ne, solarni kolektori ne mogu napraviti nikakva oštećenja na krovu. Njihova težina je vrlo mala, iznosi samo 15 kilograma po četvornom metru.

Na koji se način održavaju paneli, ali i cijeli sustav?

- Sami paneli, kao takvi ne zahtijevaju neko posebno održavanje. Zapravo, povremena kiša i oborine s njih uklone svu prljavštinu koja eventualno može ometati njihov rad.

Mogu li se paneli i cijela elektrana osigurati?

- Kao i sve, i oni se mogu osigurati, no to nije obavezno. Godišnje osiguranje cijelog sustava iznosi oko 500 kuna.

Protiv čega se sve mogu osigurati i gdje?

- Postoje različiti tipovi osiguranja i oni se mogu odnositi na osiguranje protiv tuče, požara, krađe, ali i drugih nepogodnosti, a provodi ih svaka osiguravajuća kuća.

Kako zaštititi solarni sustav od smrzavanja?

- Niske temperature zimi zapravo ne štete fotonaponskim panelima ni kompletnom sustavu solarne elektrane.

Koliki je vijek trajanja panela?

- Prosječan vijek trajanja fotonaponskih panela premašuje 25 godina.

Gube li oni s godinama svoju učinkovitost?

- Svakako, ali taj je pad gotovo pa neznatan. Nakon 12 godina u prosjeku izgube do 10 posto svoje učinkovitosti, a nakon 25 godina ona može biti manja za 20 posto.

Rade li solarni sistemi kad je oblačno?

- U noćnim satima solarne elektrane ne proizvode energiju. One rade od izlaska do zalaska Sunca. S druge pak strane, za oblačnih dana one i dalje vrše svoju funkciju, ali im je produktivnost znatno manja.

Koriste li se solarni sistemi i tijekom zimskih mjeseci?

- Naravno, solarne elektrane proizvode energiju i u zimskim mjesecima. Jedino što u tom periodu može ometati njihov rad jest zadržavanje snježnog pokrivača na njima.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 22:10