TMURNE PROJEKCIJE

Što se zbiva u Silicijskoj dolini? Facebook zabilježio prvi pad prihoda u povijesti, a loše stoje i ostali titani

Ukupni prihod Mete pao je na 28,82 milijardi dolara, što je pad od 1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Mark Zuckerberg i Sheryl Sandberg, operativna direktorica koja nakon 14 godina odlazi iz tvrtke

 Kevin Dietsch/Getty Images/Profimedia/Kevin Dietsch/Getty Images/Profimedia

Meta, matična tvrtka Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, izvijestila je kako je zabilježila prvi pad prihoda na godišnjoj razini u povijesti. Pad prihoda zabilježen je u drugom tromjesečju (od travnja do lipnja), a iz tvrtke to pripisuju makroekonomskim pritiscima zbog kojih je bilo manje online oglasa. Osim te objave, investitorima su ponudili prilično tmurne projekcije za naredne mjesece, piše Financial Times.

Ukupni prihod Mete pao je na 28,82 milijardi dolara, što je pad od 1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. Analitičari su pak očekivali prihod od 28,92 milijarde dolara, i to prema podacima koje je prikupio FactSet. Ranije ove godine Facebook je već izvijestio o svom prvom padu dnevno aktivnih korisnika. Kao odgovor na to, tvrtka je nedavno promijenila svoje algoritme na Instagramu i Facebooku kako bi funkcionirala više poput TikToka, preporučuju objave i onih korisnika koje ne pratite.

Iz Mete su objavili kako očekuju da će prihod za tekuće tromjesečje iznositi između 26 i 28,5 milijardi dolara, što je niže od 30,4 milijarde dolara koliko su očekivali analitičari, prema brojkama S&P Capital IQ-a. Vrijednosti dionica pale su za oko tri posto, netom nakon objave.

Osnivač i izvršni direktor Mark Zuckerberg također je najavio svoj plan o tome tko bi trebao naslijediti Sheryl Sandberg, koja ove jeseni treba napustiti tvrtku, nakon što je provela 14 godina kao glavna operativna direktorica. David Wehner, 10-godišnji veteran Mete, preuzet će novostvorenu ulogu glavnog strateškog direktora, dok će Susan Li, koja je u tvrtki 14 godina, biti unaprijeđena iz financijskog tima u financijsku direktoricu.

Zuckerberg je rekao da je reorganizacija nešto na čemu je "radio nekoliko godina".

Ranije ove godine, Zuckerberg je pokušao uvjeriti ulagače da će troškovi ulaska u nove poslovne linije biti pod kontrolom, ali je upozorio da će prihodi i dalje neko vrijeme biti nestabilni.

Metini rezultati, inače, uklapaju se u negativan trend, jasno uočljiv kod velikih igrača koji zarađuju online oglašavanjem, poslovnom modelu na kojem počiva velik dio internetske ekonomije.

Dionice Snapa, vlasnika Snapchata, prošlog su tjedna pale za oko 25 posto. Prihodi od oglašavanja na Twitteru smanjili su se za 1 posto u drugom kvartalu, dok je Wall Street očekivao rast od 11 posto.

Najveći igrač u online oglašavanju, Alphabet, u utorak je također obznanio kako su prihodi od oglasa na YouTubeu pali ispod očekivanja. I sveukupni prihod Alphabeta, matične tvrtke Googlea, raste najsporije u posljednje dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:12