REPORT GOJKA DRLJAČE

Što se događa s Njemačkom? Najjača EU ekonomija ulazi u novu recesiju, a inflacija divlja

Sada je Njemačka u situaciji da ima stroge mjere, ali i vrlo veliki broj radnika na bolovanja zbog brzog širenja omikrona

Ilustracija, tvornica Porschea

 Thomas Kienzle/Afp/Profimedia

Prema procjenama makroekonomista Bundesbanke njemačko gospodarstvo je ušlo u drugu recesiju od početka pandemije. Za tako lošu izvedbu njemačke ekonomije u odnosu na druge članice EU postoji više faktora, ali jedan od njih je uporno inzistiranje njemačkih vlasti na provedbi vrlo stroge epidemiološke politike. Poznato je da je njemački BDP u zadnjem kvartalu prošle godine pao za 0,7 posto, a Bundesbanka sada procjenjuje kako Njemačka treba računati sa značajnim padom i u prva tri mjeseca 2022. godine. S obzirom da teoretska ekonomska definicija recesije govori kako neko nacionalno gospodarstvo treba zabilježiti dva uzastopna pada BDP-a, procjena Bundesbanke zapravo je objava novog ulaska Njemačke u recesiju.

Prema analizama Bundesbanke uzroci druge njemačke recesije u pandemiji značajno se razlikuju u odnosu na one koji su inicirali prvu. Naime, u prvoj pandemiji prvenstveno je zbog epidemioloških mjera bio pogođen uslužni sektor te ostali sektori na koje je utjecala prilagodba ponašanja epidemiološkim mjerama. No, tada se njemačka industrija držala poprilično dobro. Sada je Njemačka u situaciji da ima stroge mjere, ali i vrlo veliki broj radnika na bolovanja zbog brzog širenja omikron varijante SARS-CoV-virusa, koji se pokazao manje opasnom varijantom.

Bundesbanka predviđa kako recesija u Njemačkoj ne može dugo trajati. Istraživanje poslovnog raspoloženja objavljeno u ponedjeljak ukazuje na brzi oporavak privatnog sektora. Proizvođači su u tom istraživanju izvijestili o rješavanju zastoja u lancima opskrbe, a njemačka vlada najavila je pak popuštanje epidemioloških mjera. Uz to, čini se kako je u Njemačkoj omikron val dosegao svoj vrhunac.

Ovo treba dodati kako je u Njemačkoj u zadnjih nekoliko mjeseci inflacija dosegla razinu kakvu ne pamte u zadnjih 40-ak godina.

image

Grafikon pokazuje snažni inflatorni udar inflacije koji je krenuo u kolovozu prošle godine

Sada se Njemačka nalazi u vrlo delikatnoj situaciji u kojoj će dva kvartala vrlo vjerojatno imati negativne stope gospodarskog rasta uz relativno visoke stope inflacije, a što pak znači da će im stope realnog gospodarskog rasta (BDP minus inflacija) biti jako duboko u negativnom teritoriju. To za bilo koju ekonomiju, pa i njemačku, može biti devastirajuće.

Treba pričekati i vidjeti kako će se ubrzanje njemačkog rasta nakon popuštanja mjera odraziti na inflaciju. Novi njemački guverner Bundesbanke oprezno je najavio mogućnost dizanja kamata Europske središnje banke kako bi se zaustavila inflacija.

Brif:

1 Putin je priznao dvije separatističke regije u Ukrajini, što je iskoristio kao opravdanje za slanje ruskih vojnih snaga u te regije.

2 Prema istraživanju Reutersa među menadžerima ekonomska aktivnost u Eurozoni raste najbrže od rujna 2021. godine.

3 Kineski predsjednik Xi pod parolom borbe protiv korupcije pokrenuo je globalnu potjeru za bjeguncima iz Kine.

Prijedlog dnevnog štiva:

Urlich Speck: Što zapravo namjerava Putin (pomalo iz američke perspektive)

Zhirik ili kako se na ruski način najavljuje rat i Velika Rusija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:06