Nezadovoljstvo raste

Što se događa s kultnim brendom? Internet poplavile negativne kritike

No, unatoč brojnim kritikama, izvršni direktor Dr. Martensa, Kenny Wilson ističe kako nije došlo do pada kvaliteta njihovih proizvoda
 Mario Poje / Dr. Martens

U posljednje vrijeme internetom kruže komentari nezadovoljnih kupaca nekadašnje ikone britanske radne klase Dr. Martensa, koji tvrde kako je kompanija znatno snizila kvalitetu svojih proizvoda te da cipele ne mogu izdržati više od šest mjeseci.

- Kupila sam limitirano izdanje Lazy Oaf X cipela koje sam platila 180 funti. Dva od tri para su mi pukle. I prije sam kupovala njihove cipele, koje su trajale i po pet i više godina – rekla je jedna nezadovoljna ljubiteljica ovog brenda.

- Kupio sam cipele kojima se nakon samo osam mjeseci donji dio odvojio. Izgleda da kvaliteta više nije kao nekad – napisao je još jedan nezadovoljni kupac.

Kako navodi The Guardian, razlog sve lošijoj kvaliteti cipela upravo je preseljenje proizvodnje u Kinu te zatvaranje tvornica u Northamptonshireu, Leicestershireu i Somersetu. Iako i dalje na nekim cipelama Dr. Martensa piše 'Made in England' (proizvedeno u Engleskoj) danas se svega 2 posto cipela zapravo tu i proizvodi, dok ostatak dolazi iz azijske tvornice.

- Imam par identičnih cipela, jedne su napravljene u Britaniji, a druge u Kini. Razlika je itekako vidljiva. Ove iz Britanije su puno čvršće, udobnije i koža im je mekanija u odnosu na one iz Kine. Čini se kako kompanija preseljenjem pogona nije samo štedjela na proizvodnji nego i na kvaliteti – dodao je kupac.

- Srozali ste svoj standard po kojem ste bili poznati. Materijali više nisu isti – nadovezao se treći.

No, unatoč brojnim kritikama, izvršni direktor Dr. Martensa, Kenny Wilson koji je na dužnost stupio prošle godine, ističe kako nije došlo do pada kvaliteta njihovih proizvoda.

- Godišnje proizvedemo i do 11 milijuna pari cipela od kojih svega 0,5 posto imaju tvorničku grešku i kao takve ne idu u trgovine. Da, moguće je da nam se tu i tamo zalomi još koji par, ali budimo iskreni nitko nije savršen. Trudimo se učiti na greškama kako se one u budućim serijama ne bi ponavljale – kazao je Wilson.

S njim se slaže i šef proizvodnje, Geert Peeters koji dodaje kako unatoč preseljenju pogona nije došlo do rušenja standarda, te kako kompanija i dalje koristi iste materijale.

Iz kompanije poručuju kako nisu točni navodi kupaca kako je problem nastao zbog preseljenja proizvodnje s obzirom da se dio njihove robe tamo proizvodi još od 2004. godine. Osim toga, dodaju kako su u azijskim i britanskim tvornicama propisani isti standardi te se koriste isti materijali. Iako najveći broj nezadovoljnih kupaca za sve lošiju kvalitetu nekadašnjeg simbola alternativne rock scene krivi novu tvornicu, neki za pad kvalitete optužuju i nove vlasnike. Naime, Permira, 30 milijardi funti vrijedna londonska grupacija 2013 godine od obitelji Griggs otkupila je Dr Martens za 300 milijuna funti, a upravo u to vrijeme počeli su se javljati i prvi problemi u ovoj kompaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2023 08:56