Vrijedna parcela

Što se događa s divljom zonom na kojoj je prije 20 godina trebao niknuti trgovački centar?

Hoće li se nešto promijeniti nakon što se izvješće o stanju na Manušu nađe na klupama gradskih vijećnika
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall
 Paun Paunović / Hanza Media

Područje Manuša, gdje je trebao nastati velebni trgovački centar “Small Mall” s višeetažnim garažama, polako, ali sigurno pretvara se u divlju zelenu zonu.

Dapače, dok se riješe svi zapetljani sporovi oko tog atraktivnog građevinskog zemljišta, možda se ono pretvori u šumicu. Hoće li se nešto promijeniti nakon što se izvješće o stanju na Manušu nađe na klupama gradskih vijećnika, bit će poznato nakon utorka, kad bi se o “Small Mallu” trebalo raspravljati u Banovini, i to u sklopu zadnje točke predloženog dnevnog reda, piše Slobodna Dalmacija.

Bivši Todorićev koncern

Tvrtka koja je trebala biti investitor “Centar Brač” nije završila u predstečajnoj nagodbi, nego je rješenjem od 25. listopada Trgovački sud u Zagrebu odlučio da će po službenoj dužnosti nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Naime, “Centar Brač” uspio je isplatiti plaće radnicima i podmiriti porezne obaveze, ali prekasno, pa je upao pod Stečajni zakon.

Sudska odluka nije iznenađenje jer, prema podacima FINA-e, ova tvrtka ima gubitke veće od 112 milijuna kuna, a dugoročne obaveze premašuju 300 milijuna kuna. No, “Centar Brač” ipak je aktivan kad je novac u pitanju, upustili su se u sudski spor s Gradom Splitom. Banovina namjerava od njih izvući dug za neplaćeni dio komunalnog doprinosa, ali “Centar Brač” tužio je Grad, tvrde da je Banovina zapravo njima dužna jer su navodno preplatili doprinos budući da se kasnijom izmjenom dozvole smanjio volumen objekta – od kojega nema ništa.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

Kako smo pisali, “Agrokor” je u vlasnički list upisao zalog od 300 milijuna kuna. Toliko, naime, u bivšem koncernu Ivice Todorića smatraju da su ovdje uložili. U što? Uglavnom da počiste sve silne dugove koji su se gomilali na parceli na kojoj se nije ništa izgradilo. Jako je zanimljivo da DORH nije otkrio ništa sumnjivo, iako je zbog mutnih radnji propala Credo banka.

U međuvremenu je enormni zalog s “Agrokora” prešao na novu tvrtku “Aisle HoldCo”, koja je osnovana da spasi Todorićev imperij.

Stotine milijuna dugova upisivano je zbog prava građenja koje je Grad prodao još 1996. za 14,2 milijuna kuna “Centru Bonačić”. Trgovački centar s podzemnim garažama trebao je biti gotov prije 20 godina, jer je u ugovoru s Gradom navedeno da ova tvrtka treba izgraditi objekt do 1. lipnja 1999., uz prijetnju plaćanja penala. Također, ugovorom je bilo određeno da prije početka građenja tvrtka ne smije prenijeti pravo građenja. Ali dogodilo se upravo suprotno – ništa nije izgrađeno u iduća dva desetljeća, a investitori su se izmjenjivali sve do “Centra Brač”, koji je bio paravan “Agrokoru”.

Zadnji ugovor o prijenosu prava građenja između Grada i “Centra Brač” sklopljen je 2015. između Ive Baldasara i bivšeg direktora “Brača” Siniše Škare, ali bez roka u kojem se mora realizirati izgradnja. Škaro je zatražio i dobio odgodu odlaska u zatvor, gdje ga je čekalo 11 mjeseci služenja kazne zbog gospodarskog kriminala, da bi potpisao ugovor s Baldasarom, koji će ovaj dio Manuša pretvoriti u ruglo.

Novi moment u igri je što su bivšim vlasnicima obitelji Bonačić, kojima je zemlja 1976. deposedirana, priznata prava te je postupak vraćen Uredu državne uprave da ponovno odlučuje o predmetu. No, Ured već deset mjeseci nije sazvao ročište, a ukida se 1. siječnja 2020.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

U međuvremenu su Bonačići i njihovi nasljednici podnijeli tužbu protiv “Centra Brač” kojom traže da im se ukine pravo građenja.

– Prošao je rok od 10 godina koji je zakonom predviđen. Investitor nije konzumirao pravo građenja, ono mu više ne pripada, ali morali smo ga po zakonu tužiti da bi mu se oduzelo.

Također, uputili smo poziv Gradu, koji je uknjiženi vlasnik, da nam se pridruži, kako bi s imovinom postupio u maniri dobrog gospodara – tvrde bivši vlasnici, koji smatraju da bi ukidanjem prava građenja bila otpisana astronomska potraživanja upisana u zemljišnim knjigama. Paralelno s ovim sporom oni vode drugi za povrat imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:04