DRUGI POKUŠAJ

Što nakon povlačenja prijedloga dizajna za hrvatski euro? ‘Na stolu je pet opcija...‘

Ta procedura ne bi nužno trebala trajati predugo, ali sasvim sigurno neće prikazati lijepu sliku o Hrvatskoj

Predstavljanje izgleda budućih hrvatskih eurokovanica

 Boris Kovacev/Cropix

Nakon što je dizajner spornog rješenja za hrvatski euro Stjepan Pranjković odlučio povući svoj prvonagrađeni rad, Jutarnji list doznaje kako će takozvana Komisija za novac HNB-a, ona ista koja je sporni rad i odabrala, danas popodne održati sastanak na kojemu će se vijećati o tome što i kako dalje.

Kako doznajemo, na stolu je sve skupa pet solucija, a dvije najizglednije su da se kompletan natječaj, koji su dizajneri već opisali kao neprofesionalan, poništi i raspiše novi, kao i mogućnost da se kao rješenje za hrvatski euro umjesto Pranjkovićevog odabere drugoplasirani rad.

Što će od svega toga na kraju biti, zasad nije poznato, no izgledno je da će se Hrvatska zbog svega ovoga još jednom morati blamirati pred EU Komisijom odnosno Vijećem EU.

Naime, prije nego što je službeno odlučeno kako će izgledati dizajn hrvatskog eura, Hrvatska je svoj prijedlog u listopadu prošle godine morala poslati na odobrenje EU Komisiji odnosno Vijeću EU, a s obzirom na to da ćemo očito birati novi dizajn hrvatskog eura s motivom kune, očito je da će Vijeće EU još jednom morati odobravati naš izbor.

Ta procedura, doznajemo, ne bi nužno trebala trajati predugo, ali sasvim sigurno neće prikazati lijepu sliku o Hrvatskoj u kojoj se bez kontroverze, nažalost, ne može odraditi niti natječaj za dizajn eura.

Kako je vidljivo iz dokumenta objavljenog na stranici euro.hr, ta je Komisija prvenstveno sastavljena od zaposlenika HNB-a – viceguvernerka Ivana Jakir- Bajo, viceguverneri Bojan Fras, Michael Faulend, Slavko Tešija, poslovni direktor Tomislav Presečan, viši savjetnik Neven Barbaroša, izvršni direktor Sektora za gotov novac Tihomir Mavriček te vanjski članovi među kojima i sudski vještak u području tiska i zaštite novčanica Đuro Črnjak poznatiji kao vještak iz slučaja Saucha, specijalistica u području medaljarstva Vesna Mažuran Subotić, numizmatičar i arheolog Ivan Mirnik te dodatni vanjski članovi među kojime i Zvonimir Frka Petešić, Zvonimir Savić te Stipe Župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:43