STIGAO KONAČAN ODGOVOR

Što kada se auto uzme na ‘leasing‘ pa krenu problemi s otplatom? Auto ne možete samo vratiti...

Postoji niz mjera s kojima se ide prema klijentu

Rabljeni automobili

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga u utorak je objavila službeno stajalište o primjeni mjera za olakšanje otplate prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju koje se odnosi na ugovore o financijskom leasingu. Time je regulator tržišta otklonio sve nedoumice koje su se pojavljivale u praksi i kod leasing društava i kod klijenata.

Primjerice, zahtjev potrošača koji je upao u poteškoće i ne može plaćati leasing da vrati automobil te da se njegovom prodajom namiri leasing kuća Hanfa ne smatra mjerom za olakšanje otplate. Isto tako, raskid ugovora o leasingu i preuzimanje vozila koje je kupljeno na leasing ne smatra se mjerom za olakšavanje otplate kredita. Od leasing kuće, regulator, očekuje da klijentu koji ima problema s vraćanjem leasinga pisanim putem ponudi jednu ili više mjera za olakšavanje otplate prije pokretanja ovrhe ili aktiviranja instumenta osiguranja otplate kredita. Tek ako dogovor o mjerama za olakšanje otplate ne bude postignut, ugovorne strane mogu pristupiti raskidu ugovora o leasingu koji podrazumijeva povrat automobila koji je kupljen na leasing i njegovu prodaju, tvrde u Hanfi. Naglašavaju da je opseg mjera koje se mogu ponuditi taksativno propisan, pa leasing kući nije dopušteno ponuditi i druge mjere.

U tumačenju odredaba zakona regulator tržišta, između ostalog, izričitog je stava da vjerovnik (leasing kuća) ne smije klijentu koji ima poteškoća u plaćanju odrediti niti ga teretiti za nakande koje proizlaze iz neisupunjenja obveza iz ugovora. Da ne bi bilo "nismo znali", pojasnili su i kako "pojam naknade treba tumačiti u duhu svih popratnih davanja koje davatelj leasinga naplaćuje klijentu". Prema tome, leasing kuća ne smije naplatiti ni naknadu za izmjenu ugovora, ni slanje opomena, ni naknadu za raskid ugovora ili naknadu za korištenje prava na prijevremenu otplatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:20