Konferencija o zelenoj tranziciji

Što donosi strateški dokument EK ‘Spremni za 55 posto‘?

O svim prilikama i izazovima koje proces nosi za hrvatsko gospodarstvo, razgovarat će predstavnici EIB-a, EK, hrvatske Vlade te renomiranih tvrtki
Anton Kovačev
 Boris Kovacev/cropix

Uvid u sve potencijale, mogućnosti i izazove u provedbi zelene tranzicije i ostalih pripadajućih europskih politika u Hrvatskoj ponudit će tradicionalna konferencija "Mogućnosti europskog Zelenog plana" u organizaciji Jutarnjeg lista, predstavništva Europske komisije i Europske investicijske banke, koja će se ove godine održati 19. listopada u hotelu Westin.

Predstavnici ključnih političkih i financijskih institucija, poduzetničkih udruga, znanstvene zajednice i ostalih važnih dionika raspravljat će o financijskim instrumentima i ostalim alatima koji su dostupni za financiranje klimatski održivih projekata te o gospodarskim potencijalima koje ta sredstva mogu otključati. Konferencija će se baviti i projektima koji su sadržani u "zelenim" investicijama NPOO-a, analizom projekata koje su planirale neke druge, usporedive države, kao i najboljim primjerima iz EIB-ova iskustva.

Ključne novosti

Pored toga, analizirat će se ključne novosti koje donose promjene sadržane u zakonodavnom paketu "Spremni za 55 posto" koji predlaže EK, a temeljni mu je cilj do 2030. godine smanjiti ukupnu emisiju stakleničkih plinova na razini Unije za 55 posto u odnosu na 1990. Taj plan ubrzane dekarbonizacije nameće temeljitu promjenu načina funkcioniranja niza gospodarskih sektora i industrija. Među ostalim, predlaže se ulazak sektora zgradarstva te brodskog i avionskog prijevoza u europski sustav trgovanja emisijskim kvotama. Također, potiče se ubrzana tranzicija s vozila pogonjenih motorom s unutarnjim sagorijevanjem prema vozilima na električnu energiju ili dekarbonizirani plin. Među govornicima predviđeni su, između ostalih, Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a, Mauro Petriccione, glavni direktor Uprave za klimatsku politiku EK, Zdravko Marić, ministar financija, Geraldine Mahieu, predstavnica Europske komisije, Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade RH, Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a, i Mate Rimac, hrvatski inovator i poduzetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:00