Atraktivno zemljište

Što će se otvoriti na atraktivnoj lokaciji bivšeg vojnog aerodroma u općini Ližnjan?

Vojska se te atraktivne lokacije koja se prostire na 25 hektara odrekla 2012. godine
 HANZA MEDIA

Projekt bivšeg vojnog aerodroma u Valturi pored Pule, koji već 7 godina čeka prenamjenu, a u javnosti je predstavljan kao projekt koji će dati vjetar u leđa istarskom gospodarstvu - još živi samo na papiru.

Vojska se te atraktivne lokacije koja se prostire na 25 hektara odrekla 2012. godine, proglasivši je neperspektivnom za oružane snage. Od tada se najavljivalo kako će na to mjesto doći kampus za stjuardese, pilotska akademija, nova investicijska zona s radnim mjestima ili pak servis za avioindustriju. Trebali su se tu vrtjeti milijuni eura, u svemu tome korist imati lokalna zajednica zbog radnih mjesta i punjenja proračuna.

Bile su to želje županijskih vlasti koje su, nakon što se vojska izjasnila da joj aerodrom više ne treba, krenule osmišljavati projekte. Svjesna potencijala, Istarska županija počela je izmjenu prostorno-planske dokumentacije, ne bi li se područje prenamijenilo u gospodarsku zonu, piše Glas Istre.

Od samog početka stizale su potvrde da je interes ulagača ogroman. Tko su ti ulagači točno, u javnosti nije otkriveno, a spominjali su se domaći poslovni ljudi, ali i oni iz Kine, Italije, Njemačke, Rusije i Švicarske.

Sve je bilo spremno da se krene u raspisivanje prvih natječaja, no onda je vodu pomutio novi ministar obrane Damir Krstičević, koji je projekt vratio na početak. Krstičević nije mogao doći k sebi kad je došao na čelo MORH-a, shvativši da se vojska odrekla zone u Puli i postalo je jasno da on za bivši vojni aerodrom ima sasvim drugačiji plan. Želja mu je bila reaktivirati kompleks, čemu su se istarske vlasti oštro usprotivile.

HANZA MEDIA

Nakon dužeg natezanja pronađen je kompromis, pa je Vlada na svojoj sjednici u Puli u rujnu prošle godine velik dio kompleksa odlučila darovati Općini Ližnjan, na čijem području se aerodrom nalazi. Vlada je Ližnjanu darovala veći dio nekretnina i zemljišta, a preostali dio koristit će vojska. Dogovoreno je da se aerodrom neće koristiti za borbene avione, ali u jedan njegov dio uselit će vojni dronovi, koji će se koristiti u nadzoru granice, ZERP-a, pomorskog prometa te pravovremeno otkrivanje požara.

HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:53