Posljednja odluka

Stiže konačno rješenje o budućnosti Uljanika: 'Bit će to dan koji će označiti kraj'

Sutra bi vjerovnici trebali donijeti odluku da nema osnove za izradu stečajnog plana
Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja i zalazak sunca iznad škvera u Puli
 Danijel Bartolić / Goran Šebelić / Matija Djanješić / Hanza Media

Sutra će se u Pazinu na Trgovačkom sudu i skupštini vjerovnika konačno odlučiti što će biti s pulskim brodogradilištem Uljanik, a Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije već danas najavljuje da će to biti konačan kraj brodogradilišta jer da država kao najveći vjerovnik neće podržati revitalizaciju proizvodnje u Puli. Naime, sutra bi vjerovnici trebali donijeti odluku da nema osnove za izradu stečajnog plana, odluku da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika, ali i odluku o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli.

- Sutra će, ipak i nažalost, izgleda biti dan koji će označiti kraj za Uljanik, kraj nadi u pulski brodograđevni opstanak, kraj obmanama u režiji državnih čelnika! Izvjesno je da će Skupština vjerovnika sutra donijeti odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje Uljanika. Kako država, po svemu sudeći, nema namjeru dati garancije za nastavak proizvodnje, zasigurno neće biti prihvaćen prijedlog odluke stečajne upraviteljice o revitalizaciji i opstanku brodograđevne djelatnosti u Puli kroz novo poduzeće. Za nekoliko sati bit će vrlo jasno da su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar gospodarstva Darko Horvat svojim brojnim izjavama posljednju godinu i pol, obmanjivali javnost i radnike, kazala je predsjednica tog sindikata Marina Cvitić putem priopćenja.

Optužila je premijera i ministra gospodarstva da su namjerno zavlačili tu odluku dok ne prođu predsjednički izbori. Naime, skupština vjerovnika trebala se održati krajem prošle godine, ali je odgođena za 22. siječnja.

- I Plenković i Horvat, dakle, namjerno su odugovlačili objavu konačne odluke dok ne prođu predsjednički izbori! Zašto su smijenili bivšeg stečajnog upravitelja? Zašto su dali zadatak Mariji Ružić znajući da neće prihvatiti nikakav plan oživljavanja brodogradnje..? Očito sve da bi se ljudima zamazalo oči prije predsjedničkih izbora. Ostat će zapamćeni kao grobari Uljanika, a i cjelokupne brodogradnje, glasnici deindustrijalizacije Hrvatske, a posebno Istre. U Istri će egzistirati samo trgovine i turizam, odnosno uslužne djelatnosti. Čiji je to interes? Sigurno nije interes Hrvatske, njenog gospodarstva, njenih građana i radnika, njezine suverene i samostalne budućnosti, na koju istaknuto priseže predsjednik Vlade, poručila je Cvitić.

Dodala je da likvidacija Uljanika, bez mogućnosti revitalizacije brodogradnje kroz Uljanik Brodogradilište 1856 povlači za sobom i sva ostala Uljanikova društva koja su u stečaju, ali ipak rade i daju šansu.

-U pitanje opstanka dovedena su druga društva koja na prostoru Uljanika godinama rade kao potkoncesionari. Kome je namijenjen prostor Uljanika? Da li ga je zbog toga zapravo trebalo ugasiti? Ako je, onda je to trebalo reći javno i glasno i preuzeti odgovornost za takve odluke. Ali odgovornost je imenica nepoznata našim političkim čelnicima! Ne bi nas, stoga, iznenadilo da na ročištu ponovno ne donesu nikakvu odluku, da odgode zabijanje posljednjeg čavla, možda dok ne prođu parlamentarni izbori, poručila je Cvitić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:11