NEMA VIŠE SKRIVANJA

Stiže jedna od najvećih nadogradnji u povijesti sustava ‘e-Građani‘, sprema se golema promjena

U beta testiranju sustav koji bi prevenirao slučajeve u kojima se nekome sudi a da taj to ni ne zna, zaostale nalaze s dijagnozom raka, čekanja na dozvole, rješenja itd.

e-Građani ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Vlada priprema jednu od najvećih nadogradnji sustava e-Građani dosad, doznaje Jutarnji list. Sustav, koji je omogućio pregled podataka koje o građanima ima država, izravno postavljanje zahtjeva za novom osobnom iskaznicom i putovnicom, kao i preuzimanje niza dokumenata za koje se prije trebalo ići na šaltere, sad bi mogao dobiti i pravno valjani poštanski pretinac za svakog građanina i svaku tvrtku u Hrvatskoj.

Novi Korisnički pretinac imat će takozvanu ‘digitalnu povratnicu‘ što znači da će pravno svako primanje obavijesti i dokumenata preko njega vrijediti kao i primanje preporučene pošte.

To znači da bi lansiranjem novog Korisničkog pretinca mogao doći kraj situacijama u kojima se o nekome vodi sudski postupak a da taj to niti ne zna jer to piše na nekoj oglasnoj ploči ili je uručenje obavijesti pokušano u vrijeme kad ta osoba nije bila fizički na svojoj adresi. U zdravstvu više ne bi bilo potrebe za situacijom u kojoj se nalazi, primjerice o raku, ne mogu dostaviti odmah i izravno građaninu. To također znači i da se sva službena državna rješenja, dozvole, sudske presude i slični dokumenti ubuduće mogu također slati odmah i izravno građanima na njihov Korisnički pretinac u sustavu e-Građani.

Jednako tako to znači i da bi se lažni, takozvani phishing mailovi s pozivima na plaćanja ili ispunjenje nekih zakonskih obveza iz, navodno, Porezne uprave, HGK i drugih tijela, ubuduće mogli efikasnije prevenirati.

Beta testiranje

Ovaj sustav trenutačno je u fazi beta testiranja.

Ivana Vukov, posebna savjetnica premijera i voditeljica agilnog tima, koji je izradio novi Korisnički pretinac, kaže da se ova nova funkcionalnost razvija godinu dana. Ne zbog tehnologije već zbog pravnih i drugih pitanja.

- Novi Korisnički pretinac testirali su naši suradnici u državnoj upravi, a onda i tim UX/UI stručnjaka na statističkom uzorku od sto građana pri čemu smo sve sugestije za ispravke, ispravili i veselimo se što ćemo ga uskoro pustiti u produkciju - kaže Vukov.

Ne precizira kad bi to moglo biti, ali naglašava da je riječ o novoj mogućnosti koja nije zamišljena da bude obvezna za građane.

- Novi korisnički pretinac biti će dostupan svim građanima koji ga žele koristiti, a obvezu korištenja nećemo uvoditi. Nove generacije ionako traže više digitalne komunikacije s državom, a i cijeli sustav je napravljen zbog potreba samih građana - kaže Vukov.

Dodaje ipak da bi tvrtkama i drugim pravnim subjektima novi Korisnički pretinac ipak mogao postati obvezan. Prepreka nije ni ako su odgovorne osobe u pravnim subjektima strani građani, jer svi s boravkom u Hrvatskoj mogu dobiti korisnički račun u e-Građanima, čak i digitalni nomadi.

- Razmatrali smo prednosti uvođenja obveze za pravne osobe, a što bismo naravno regulirali odgovarajućim zakonskim rješenjima. Pravne osobe ionako svoje poslovanje najvećim dijelom obavljaju digitalnim putem i navikli su na takav način rada - kaže Vukov.

Jedno ograničenje

Podsjeća da, primjerice, Porezna uprava već sada sve izvještaje dostavlja tvrtkama digitalnim putem.

Zasad nije jasno ni hoće li postojati obveza za državna tijela da komuniciraju s građanima na ovakav način. Vukov ističe da funkcionalnost koja će se tako otvoriti otvara nove prilike za javna tijela i razvoj novih usluga.

- U današnje vrijeme kada sve imamo u elektroničkom obliku na dlanu preko mobilnog uređaja očekujemo i od države da nam omogući dostavu poruka i dokumenata s pravnim učinkom na naše uređaje, a ovaj je način daleko korisniji od dostave na kućnu adresu i pruža očitu prednost po pitanju privatnosti, kako sudskih rješenja ili pak ovrha - navodi Vukov.

Novi Korisnički pretinac omogućila je nova digitalna osobna iskaznica, koja se izdaje od kolovoza 2021. godine. Svi koji su je ishodili dobili su odmah i pravovaljan digitalni potpis. Vukov navodi da taj potpis treba aktivirati u policiji, a zatim se može koristiti kroz mobilnu aplikaciju Certilija i u e-Građanima.

- Kada poruka nekog tijela pristigne u Korisnički pretinac, korisnik može dobiti notifikaciju na svoj mobitel ili e-mail, i kad se prijavi u e-Građane i otvori Korisnički pretinac u njemu može pročitati poruku i potvrditi sa svojim digitalnim potpisom njen primitak - kaže Vukov.

Dodaje da je građaninu dokument koji je tako primio on dostupan za preuzimanje na mobitel ili računalo. Tako preuzet dokument u sebi sadrži sve elemente koji ga čine pravno valjanim za slučaj žalbe ili na sudu, a riječ je o elektroničkom pečatu i vremenskom žigu.

Novi sustav ipak ima jedno ograničenje. Vukov kaže da neće funkcionirati kao ‘inbox‘ već isključivo kao pretinac.

- Novi Korisnički pretinac mjesto je isključivo prijema poruka i dokumenata koje državna i javna uprava šalje prema građanima i pravnim osobama, i građani te poruke mogu pohraniti ili proslijediti na svoj e-mail. Za komunikaciju prema državi tu su pak elektroničke usluge - zaključuje Vukov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:08