SVINJOGOJCI NA KOLJENIMA

Stigla olovna vremena: ‘Jeftinije mi je svinje hraniti sendvičima, nego kukuruzom‘

Potrošači se poskupljenja pribojavaju, ali proizvođači tvrde da samo pratimo svjetske trendove

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Međimurcima je provjeren i domaći proizvod - svetinja. Stoga ne čudi da je obitelj Herman potegnula iz petnaestak kilometara udaljene Belice do svog mesara.

Mesnica Ivice Vidovića nalazi se usred mjesta Poleve. Otvorio ju je u jeku krize, kad su brojni njegovi kolege ostajali bez posla i sreću tražili u inozemstvu.

- Krenulo je s malom vitrinicom i s malim prostorom od 10 do 12 kvadrata i tu smo počeli domaće proizvode prerađivati. Stoka je tu iz Međimurja, radimo s tvornicom stočne hrane - govori HRT-u Ivica Vidović.

No stigla su nam neka olovna vremena - pandemija, zatvaranja, a trenutačno nam prijeti poskupljenje svega - od energenata do hrane. To će se, smatra Ivica, odraziti i na mesare.

Potrošači se poskupljenja pribojavaju, ali tvrde da samo pratimo svjetske trendove.

Naši su svinjogojci na koljenima - barem tako kaže jedan od posljednjih iz Hrženice. Nekada su ovdje bila brojna gazdinstva, tovila se junad, uzgajale svinje.

Našim svinjogojcima nije jasna računica zapadnih zemalja. Kupuju naš kukuruz pa nam prodaju - svoje meso. Kako kaže ironično gazda Damir Jagić iz Hrženice - "jeftinije mi je svinje hraniti sendvičima, nego kukuruzom".

Ali trendovi su takvi pa će i naši poljoprivrednici prilagoditi svoje cijene tržištu. Povrtlari će uskoro na polja, a iako je Vlada zamrznula cijene gorivu, plavi dizel i umjetno gnojivo su preskupi - ističu.

I naši voćari s hrvatskog sjevera završavaju rezidbu. Boje se mraza, ovih temperaturnih oscilacija, ali i najavljenog poskupljenja. Kolike će i konačne cijene biti - vidjet ćemo za koji mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:38