Instant transakcije

Stigla je nova revolucionarna usluga kojom možete platiti račune u manje od 10 sekundi

U Hrvatskoj je s radom krenuo novi platni sustav NKSInst koji omogućuje izvršenje međubankovnih instant plaćanja u kunama
 iStock

U Hrvatskoj je s radom krenuo novi platni sustav NKSInst koji omogućuje bankama koje sudjeluju u tom platnom sustavu izvršenje međubankovnih instant plaćanja u kunama. Pojednostavljenim rječnikom, od 29. listopada je moguće prebaciti novac s računa iz jedne hrvatske banke na račun osobe u drugoj banci u samo nekoliko sekundi, bilo kada te bilo koji dan u godini. Naime, možda ste već primijetili da ako račune platite u petak navečer da će prijenos sredstava trajati nekoliko dana. Radi se o tome da tehnološka rješenja postojećeg platnog sustava imaju znatna ograničenja zbog čega brzina provođenja naloga ovisi o brojnim faktorima, poput dana izdavanja (radni dan, vikend, praznik), sata izdavanja (prijepodne, popodne, noć), banke primatelja plaćanja te drugih faktora. S NKSInst sustavom ta ograničenja više ne postoje, a kako funkcionira nova usluga objasnila nam je Ivana Marinović, direktorica Direkcije za razvoj platnog prometa u Hrvatskoj poštanskoj banci, jedne od prvih banaka u Hrvatskoj koja je pristupila novoj shemi za instant plaćanja u kunama.

Instant plaćanje

Za početak, dobro je još jednom ponoviti razliku između trenutnog načina plaćanja i transakcija putem NKSInst sustava.

- SEPA instant plaćanje omogućuje izvršenje platne transakcije u maksimalnom roku od 10 sekundi, što znači da primatelj koji ima transakcijski račun u drugoj poslovnoj banci može u navedenom roku raspolagati tim sredstvima. Usluga je dostupna 24/7/365, a trenutno je usluga dostupna svim korisnicima internetskog i mobilnog bankarstva HPB-a. S druge strane, transakcije koje nisu zadane kao SEPA Instant plaćanje izvršavaju se u četiri obračunska ciklusa koji su određeni terminskim planom obračuna u NKS-u i ne podrazumijevaju rad subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima – kaže Marinović.

Instant plaćanje će tako omogućiti da se hitna plaćanja uistinu obave u samo nekoliko sekundi. Primjerice, student ste, petak je navečer, vlak vam kreće za 10 minuta i na kolodvoru shvatite da nemate dovoljno novaca na računu da kupite kartu za povratak kući. Ako koristite usluge NKSInst sustava možete samo nazvati roditelja ili prijatelje da vam uplate novac i u nekoliko sekundi ćete imati dovoljno sredstava da kupite kartu i odete doma. Važno je, pak, naglasiti da ako želite da nalog zadovolji preduvjete za instant plaćanje on mora biti u kunama, maksimalnog iznosa do 100.000 kuna te zadan prema banci koja je također pristupila instant shemi.

Nisu isključivo putem IBAN računa

Druga važna stavka NKSInst sustava jest da se transakcije ne moraju više obavljati isključivo putem IBAN računa, već se mogu zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru Posrednih Identifikatora Računa (RPIR).

- Registar Posrednih Identifikatora Računa koristi se radi jednostavnijeg iniciranja naloga za plaćanje. Na taj način je sudioniku Registra omogućeno iniciranje naloga za plaćanje na osnovu identifikatora koji je klijentu prepoznatljiv (e-mail adresa, broj mobilnog telefona, OIB) umjesto unosa samog IBAN-a. Usluga registracije u Registar će klijentima HPB-a uskoro biti dostupna na šalterima poslovnih jedinica i na internetskom i mobilnom bankarstvu HPB-a. Nakon odabira određenog identifikatora pri iniciranju plaćanja, transakcija će se izvršiti na isti način kao da je klijent unio podatak o IBAN-u primatelja – ističe Marinović.

image
iStock

Instant plaćanja namijenjena su fizičkim osobama i poslovnim subjektima, a iz HPB-a navode da je pristup usluzi omogućen putem njihovih digitalnih kanala, mHPB i internetskog bankarstva, s naglaskom na to da HPB u novom platnom sustavu sudjeluje i u svojstvu banke primatelja i banke platitelja. Osim Hrvatske poštanske banke, u NKSInst platnom sustavu trenutno sudjeluju i Partner banka te PBZ, a očekuje se da će mu uskoro pristupiti i druge banke u Hrvatskoj.

- Pristupanje HRK SCTInst platnoj shemi je na dobrovoljnoj osnovi za banke. Za očekivati je da će i ostale banke tijekom 2021. godine osigurati preduvjete za pružanje ove usluge svojim klijentima. I u drugim europskim zemljama je praksa da sve više banaka pristupa instant platnoj shemi – navodi Marinović.

Nakon uvođenja eura i prekogranične transakcije

Važno je naglasiti da je novi platni sustav razvila Fina, a rad sustava odobrila je Hrvatska narodna banka čime smo i službeno ušli u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja. Iz Fine su još ranije priopćili kako je pojava instant plaćanja širom svijeta rezultat primjene novih tehnologija i zahtjeva korisnika za sve bržim izvršenjem platnih transakcija te da instant platni sustavi poput NKSInsta predstavljaju infrastrukturni preduvjet za izvršenje instant plaćanja između klijenata koji se koriste uslugama različitih pružatelja platnih usluga. Spomenuti sustav će dobiti još više na vrijednosti kada Hrvatska jednoga dana uvede euro kao službenu nacionalnu valutu jer će onda biti omogućene i prekogranične transakcije u samo nekoliko sekundi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:10