Scaleupi

Startup Zadranina Stjepana Buljata primio investiciju od 87,5 milijuna dolara

Vrijednost Cognisma, najbolje investicije South Central Venturesa, bila je 503 mil. kn, a sad bliža pola milijarde dolara

Tim za korisnički uspjeh Cognisma na BESMA-i, britanskoj godišnjoj nagradi za najbolje prodajne rezultate

 Cognism

Scaleup zadarskog programera Stjepana Buljata, Cognism, primio je investiciju od 87,5 milijuna dolara kako bi se proširio na američko tržište. Cognism, koji je najbolja investicija prvog VC fonda u koji je investirala Republika Hrvatska South Central Venturesa, time je iskočio na treće mjesto najvećih hrvatskih visoko-tehnoloških investicijskih magneta, odmah iza Infobipa i Rimac grupe.

Ovaj scaleup, koji je lani bio jedan od NovacHR 10 najperspektivnijih startupa za pratiti u 2021, time je dosad primio ukupno 126,9 milijuna dolara investicija. Podsjetimo, Infobip je primio 300 milijuna dolara investicije, a Rimac grupa 209 milijuna dolara.

Kako su oba dostigla status jednoroga, Cognism je time iskočio kao jedan od najizvjesnijih idućih kandidata koji bi mogao dosegnuti valuaciju nove, visoko-tehnološke tvrtke hrvatskih osnivača vrednije od milijardu dolara. Prethodno imao valuaciju od 72 milijuna dolara, odnosno 503 milijuna kuna. U novoj rundi može se nagađati da mu je valuacija oko pola milijarde dolara, odnosno da je odvalio polovicu puta do statusa jednoroga.

James Isilay, koji je uz Stjepana Buljata suosnivač Cognisma i izvršni direktor tvrtke kaže da su uspjeli napraviti globalnu cloud platformu koja prodajnim i marketinškim profesionalcima omogućuje da povežu i ubrzaju prodaju i marketing.

- Niti jedna druga kompanija na svijetu nije uspjela napraviti išta slično, jer mi smo povezali naše prvoklasne kontakt podatke potencijalnih leadova s naprednim kontekstualnim informacijama poput tehnogemografije i signalima za kupnju - kaže Isilay, koji je bivši financijaš UBS-a.

Dodaje da njihova platforma omogućuje timovima, koji su zaduženi za generiranje prihoda, da s većom sigurnošću ciljaju potencijalne kupce i prestignu svoje prodajne ciljeve.

- Misija Cognisma je da omogući kompanijama da to odvedu na novu razinu, odnosno da grade smislene odnose s njihovim idućim velikim i najboljim kupcima, i to na predvidljiv, efikasan i cjenovno prihvatljiv način - kaže Isilay.

Osim što je lani Cognism bio na popisu NovacHR 10 najperspektivnijih startupa u Hrvatskoj, ujedno je došao i na Deloitteov popis Fast 50, zatim LinkedInov popis TOP UK startupa i treću godinu za redom našao se na TechNationovoj Future 50 listi.

Glavni investitor u Cognism u novoj rundi je Viking Global Investors. Uz njega su u ovoj investicijskoj rundi sudjelovali Blue Cloud Ventures, AXA Venture Partners, Swisscom Ventures i Volution.

Tvrtka je lani otvorila ured u SAD-u gdje je na funkciju potpredsjednika za prodaju došao bivši top menadžer ZoomInfa Mark Bedard. Cognism ima više od tisuću poslovnih korisnika u 40 država, a prihod od aktivnih pretplatnika mu se lani udvostručio. Dio rasta, Cognism duguje potpunoj usklađenosti s GDPR-om.

- Očekuje nad daljnje ubrzanje rasta i globalne ekspanzije u području B2B podataka o prodaji, ne samo organsko već i kroz akvizicije - zaključuje Isilay.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:00