Rapidno rastu

Startup za e-cigarete, vrijedan 15 milijardi dolara, širi se iz SAD-u u Europu

Startup Juul u samo tri godine zgrabio gotovo 70 posto tržišta e-cigareta u SAD-u, a sada osvajaju UK
Ilustracija: Juul e-cigarete
 Profimedia, SIPA USA

“Hvala što pušite”, rekao bi Dan Thomson, direktor Juula, tvrtke za proizvodnju e-cigareta iz Silicijske doline. Naime, ta je tvrtka u SAD-u u samo tri godine zgrabila gotovo 70 posto tržišta e-cigareta, postavši najdominantniji igrač na tom području, piše Bloomberg.

Mladi startup, sada vrijedan već 15 milijardi dolara, širi se iz SAD-a u Europu, a prodaju svojeg kompleta e-cigareta započeli su u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema pisanju Bloomberga, prisutni su već na 250 prodajnih mjesta, tzv. vape dućana kao i u online prodaji.

- U Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeno je 7,5 milijuna odraslih pušača, a usluga e-cigareta tamo nije zadovoljavajuća. Za nas je ovo velika prilika – izjavio je Thomson za Bloomberg. I nije pogriješio. Prema istraživanju Euromonitora, U.K. je, poslije SAD-a, najveće svjetsko tržište za e-cigarete čija je prodaja u 2017. godini dosegla 1,7 milijardi dolara.

Brzi rast u popularnosti Juul uređaja znak je da se ljudi sve više okreću alternativnim, ako ne i zdravijim, opcijama uživanja nikotina. Sasvim je sigurno da famozni Big Tobacco, pet najvećih svjetskih duhanskih kompanija, imaju razloga za strah, ali kako će se ulazak "mladog igrača" odraziti na tamošnju duhansku industriju ostaje za vidjeti.

Početni komplet “Juul starter kit” uključuje tanku napravu za pušenje, sličnu USB-u, punjač za baterije i četiri spremnika s tekućinom. Kako piše Bloomberg, posebnost je Juula upravo u spremnicima koji sadrže benzojevu kiselinu. Ona čini da je unos nikotina lakši i da nema osjećaja “grebanja grla”.

Cijena tog kompleta u Ujedinjenom Kraljevstvu ispod je 40 dolara, odnosno oko 250 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:16