Bivši Infobipovac

Startup bivšeg čelnog čovjeka Infobipa za Latinsku Ameriku primio milijunsku investiciju

Minka, fintech za koji Google tvrdi da je u stanju novu financijsku uslugu lansirati unutar dana, cijeli razvoj ima u Hrvatskoj

Suosnivači Minke Kolumbijka Paola Sánchez i Hrvat Domagoj Rožić (gore) te tehnički direktor startupa Tomislav Bišćan (desno)

 Minka/Kaszek

Iz Infobipa su već počeli nastajati novi startupi. Dobar primjer je kolumbijsko-hrvatski fintech Minka, koji je upravo prikupio 24 milijuna dolara investicije od dva krupna ulagača Tiger Global Managementa i Kaszeka. Ukupno je Minka dosad primila 27,5 milijuna dolara ulaganja.

Tiger Global Managementa jedan je od globalno najvećih i najaktivnijih investitora u startupe. Imovina ovog američkog investicijskog društva procjenjuje se na preko 95 milijardi dolara, a njegov je osnivač njujorški milijarder Chase Coleman III. Kaszek je pak najveće investicijsko društvo u Latinskoj Americi.

Kolumbijsko-hrvatski startup Mika razvija softver za modernizaciju bankarskog sustava.

Njen je proizvod istoimena cloud platforma, koja funkcionira poput Lego kockica i omogućuje brzu izradu aplikacija kao što su mobilni novčanici, programi lojalnosti, sustavi za poravnavanje klirinških kuća, različite infrastrukture za centralne banke te samih digitalnih banaka.

Minka, primjerice, omogućuje građanima i tvrtkama da novac između bankovnih računa razmjenjuju trenutačno, a što, čak i u Hrvatskoj, još nije široko rašireni standard.

Radio u Infobipu

U pozadini Minke je blockchain tehnologija pa je njena investicija ujedno i najveća u neki blockchain startup hrvatskih osnivača. Partneri Minke su tvrtke poput Googlea i Mastercarda, a ovaj potonji ujedno joj je i investitor.

Minku su zajednički pokrenuli Hrvat Domagoj Rožić i Kolumbijka Paola Sánchez. Rožić je izvršni direktor, a Sánchez, koja ima bogato iskustvo u financijama je glavna operativka.

Domagoj Rožić je gotovo tri godine, od 2013. do 2016. bio glavni Infobipov čovjek u Latinskoj Americi. Vodio je vrlo značajan ured Infobipa u Kolumbiji.

image

Silvio Kutić, suosnivač i izvršni direktor Infobipa iznimno je velik napor posvetio razvoju poslovanja u Latinskoj Americi što je danas dobra podloga za širenje Infobipa u SAD

Darko Tomas/Cropix

Završio je MIOC, odnosno XV. Gimnaziju u Zagrebu, a zatim i računalne znanosti na FER-u. Karijeru je započeo kao IT menadžer u Kontrol birou, zatim bio menadžer za obuku u IT Centru Zagreb, projektni menadžer u Adacti da bi, neposredno prije odlaska u Kolumbiju, postao partner u Cogniti.

Iz Hrvatske odlazi 2011. kada u Bogoti preuzima čelno mjesto tamošnje podružnice britanske tvrtke za procjenu rizika Drum Cussaca. Dvije i pol godine kasnije prelazi u lokalnu podružnicu Infobipa, danas prvog hrvatskog startupa jednoroga.

Minku je pokrenuo krajem 2016. godine. Tvrtka se formalno predstavlja kao startup iz Bogote, ali pravno je registrirana kao kompanija u Delawareu u SAD-u.

Cijeli razvoj tehnologije, kao i proizvoda, odvija se pak u Hrvatskoj. Formalno je Rožić u veljači ove godine čak registrirao u Zavrtnici u Zagrebu tvrtku Minka IT, i to kao podružnicu američke matice. U Kolumbiji, u Bogoti, nalazi se tim za podršku i prodaju.

Startup broji ukupno 30 zaposlenika.

Hvali ih Google

Na Google Cloudu se navodi da je Minka platforma koja financijskim institucijama omogućuje da brzo pređu na takozvano otvoreno bankarstvo (engl. Open banking). Google tvrdi da se preko Minke digitalne financijske usluge mogu razvijati u danima, a ne godinama.

Sam Google Cloud navodi da se cijelo rješenje može dići u roku od 10 minuta i onda u roku jednog dana krenuti u live testiranja. Riječ je o vrlo smionim izjavama, jer izrada financijskih aplikacija u pravilu se mjeri u mjesecima i godinama.

U Minki pak navode da žele postati otvoreni bankarski standard za ekonomije temeljene na gotovini.

- U većini takvih ekonomija plaćanja i infrastruktura mahom je usmjerena na obradu kreditnih kartica, a većina transakcija odvija se preko klirinških kuća i gotovinskih agenata koji koriste zastarjele koncepte. Izrada novih sučelja traje mjesecima i godinama te prisiljava finteche da većinu resursa troše na svladavanje te prepreke. Usto, sustav plaćanja u takvim ekonomijama je mahom fragmentiran. Minka to sve pojednostavljuje - pojašnjavaju u kolumbijsko-hrvatskom startupu.

Najveći projekt open bankarstva u Latinskoj Americi

Kao primjer kako ta modernizacija izgleda Domagoj Rožić istaknuo je kolumbijsku klirinšku kuću ACH Columbia s kojom su u partnerstvu realizirali projekt Transifiya.

image

HNB, središnja institucija koja nadzire razvoj banaka i na čije će poslovanje najveći utjecaj imati upravo tehnološke inovacije, poput ove koju radi Minka

Denis Lovrovic/AFP

Na njega su spojene najveće banke u Kolumbiji i taj novi sustav za poravnavanje, koji u pozadini koristi Minikinu tehnologiju, sada omogućuje pristup do 80 posto bankovnih računa u Kolumbiji. To znači da zahvaljujući njemu gotovo pa svi Kolumbijci mogu si međusobno slati novac s računa na račun u realnom vremenu, a ne čekati da, primjerice, klirinška kuća dva puta dnevno radnim danom prebaci sredstva među bankama.

- To je najveći projekt otvorenog bankarstva u Latinskoj Americi - kaže Rožić.

U Hrvatskoj bi pandan ACH Columbia bila Fina. U EU sličnu inicijativu, ali kroz regulativu gura Europska komisija.

EK je usvojila standard PSD2, koji prisiljava europske financijske institucije da se razvijaju u smjeru otvorenog bankarstva. To je otvorilo prostor eksploziji hrvatskih fintecha, ali ulasku velikih stranih igrača.

U Europi se najviše radi i na standardizaciji u tom području u sklopu udruženja kao što su Open Banking UK i Berlin Group, a u Hrvatskoj je u posljednje vrijeme sve više startupa poput Minke koji istražuju mogućnosti koje su time dobili i nude nove usluge - ne više samo financijske već i, primjerice, usluge identiteta i digitalnog potpisivanja.

Financije kao prva asocijacija

Za hrvatske je startupe Kolumbija prilično dobro mjesto. Iako je sama država ima reputaciju po sasvim drugoj industriji te po tome što se nalazi u politički vrlo trusnoj regiji, za domaće startupe ova je južnoamerička država najpoznatija po financijskoj industriji.

image

Rimac Nevere, prvog hrvatskog serijskog hiperautomobila ne bi bilo da Mate Rimac nije potegnuo do Bogote i tamo pronašao svog prvog investitora. U to vrijeme nitko u Hrvatskoj nije želio uložiti u njegov biznis

Rimac grupa

Infobip je Latinskoj Americi izgradio jaku prisutnost dobrim djelom zahvaljujući svojoj podružnici u Bogoti. No, valja se prisjetiti da je i drugi hrvatski jednorog, Rimac grupa, svog prvog investitora pronašla upravo u Kolumbiji, u vrijeme kad nitko u Hrvatskoj nije želio uložiti u biznis Mate Rimca.

Poslovni anđeo iz Bogote, Franck Christian Kanayet Yepes, unatoč ulasku krupnijih ulagača u Rimčev biznis tijekom posljednjih nekoliko godina, i dalje je ostao aktivan u grupi i danas je predsjednik njenog Nadzornog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:51