kvalitetni iskoraci

Standard & Poor‘s zadržao kreditni rejting Hrvatske: ‘Situacija na tržištu rada je bolja od očekivane‘

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah
 Emmanuel Dunand/AFP

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda, izvijestila je Vlada, koja ocjenjuje da je to potvrda gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske.

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah.

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.

Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane.

"Ocjena S&P-a potvrda je gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske, usmjereni smo na investicije koje će generirati brži rast", rekao je premijer Andrej Plenković.

Pozdravio je odluku agencije Agencija Standard & Poor's, osobito u okolnostima pandemije COVID-19 kada je Vlada, kako je rekao, "suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima".

"Naša Vlada će u budućnosti koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u narednom desetljeću“, poručio je Plenković.

Podsjetio je da su napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja te da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:36