Hardverski problem

Srušio se sustav za plaćanje Visom: Milijunima korisnika u Europi odbijene kartice na kasi

Ilustracija
 Josko Supic / Hanza Media

Milijuni ljudi diljem Europe nisu mogli plaćati svojim Visa karticama u petak zbog problema sa hardverom, zbog čega je došlo do neviđenih gužvi na benzinskim postajama, u dućanima i pred bankomatima, javlja The Guardian.

- Ranije tokom dana, Visa je imala sistemski problem koji je pogodio klijente diljem Europe, objavila je tvrtka u priopćenju u petak poslijepodne.

- Naš je cilj osigurati da sve Visa kartice pouzdano rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Danas smo promašili taj cilj i ispričavamo se svim našim partnerima te, najbitnije, vlasnicima Visa kartica.

Prema tvrdnjama kompanije, do problema je došlo zbog kvara na hardveru, te nema razloga vjerovati da je za incident bio odgovoran neovlašteni pristup ili nečiji zlonamjerni čin.

Španjolska policija na svojem je Twitteru objavila sliku kapetana Jacka Sparrowa iz filma Pirati s Kariba uz upozorenje građanima da ne paničare ako ne mogu koristiti svoje Visa kartice: 'Niste opljačkani ni hakirani, Visa se srušila u Europi i ne prolazi plaćanje karticama'.

Iako nije bilo moguće plaćanje na POS uređajima, i dalje je bilo moguće podići gotovinu na bankomatima, zbog čega su brojne trgovina upravo to savjetovale svojim kupcima, no došlo je i do velikih redova na bankomatima.

Problem je uklonjen do predvečer, kada je tvrtka objavila da Visa funkcionira na 'skoro normalnoj razini'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:40