Sveti gral Macallana

Srušen rekord: rijetke boce viskija na aukciji su prodane za više od milijun dolara!

Lam: ''Prodane boce Macallanovog viskija su najznačajniji viskiji proizvedeni u 20. stoljeću''
Ilustracija, 62 godine star Macallan na aukciji 2014.
 Profimedia, Alamy

Više od milijun dolara za bocu viskija? Prodano.

Na aukciji u Hong Kongu oboren je rekord: boca vrlo rijetkog single malt viskija brenda Macallan iz 1926. godine prodana je za 1,1 milijun dolara, piše The Guardian. Samo sat vremena ranije, druga takva prodana je za nešto manje, ali i dalje više od jednog milijuna.

Dvije boce skupocjenog viskija, poznate su i kao ''sveti gral Macallana'', budući da ih je ukupno proizvedeno samo 24, predviđenih kao poklon za najvažnije klijente ove kultne škotske destilerije. Poznate su i po svojoj specifičnoj ambalaži s etiketama koje su oslikali poznati umjetnici Valerio Adami i Sir Peter Blake.

Potonja je otišla u ruke kupca koji je na aukciji sudjelovao telefonski, dok je boca s Adamijevom etiketom prodana kolekcionaru prisutnom na dražbi u aukcijskoj kući Bonhams. Oba su kupca, ipak, vlasnici milijunskih viskija postali kao anonimci.

Prethodni rekord u cijeni viskija držao je paket od šest Macallanovih boca, prodan prošle godine za nešto manje od 985 tisuća dolara. Cjenovni rekord za jednu bocu viskija držao je Macallan M Imperiale, koji je 2014. godine kupljen za nešto manje od 630 tisuća dolara.

Prema riječima Daniela Lama, voditelja odjela Bonhamsa za vrhunska vina i viskije u Hong Kongu, dvije prodane boce Macallanovog viskija su najznačajniji viskiji proizvedeni u 20. stoljeću, a ponude za njih pristizale su iz cijeloga svijeta, objavio je The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:22