Primat energetike

Srednjoeuropska lista najvećih: Poljski Orlen uvjerljivo prvi, među 50 najvećih kompanija i INA i PPD

Dominaciju energetike u srednjoeuropskom biznisu prema analizi poljskog osiguravatelja

Rafinerija nafte Rijeka, pogon Urinj
 

 Damir Škomrlj/CROPIX

Među 20 najvećih kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Europi prema ostvarenom prihodu u 2022. svaka druga je iz energetske branše, otkrila je analiza poljske osiguravateljske kuće Coface.

Daleko ispred svih u ‘tranzicijskoj‘ Europi, prema istome izvoru, poljski je naftno-plinski gigant Orlen s ostvarenih 59,2 milijarde eura lanjskog prihoda, a kada bi se u taj izračun uključili, primjerice, i prihod zajedničke kompanije Orlena s češkim Unipetrolom i prihod litvanskog biznisa poljske kompanije, došlo bi se i do iznosa od 75 milijardi eura, što je, primjerice, više od prošlogodišnjeg BDP-a Hrvatske.

Napredak na listi

Dominacija energetike u srednjoeuropskom biznisu ogleda se i u činjenici da su među pet najvećih kompanija, uz Orlen, i češka podružnica njemačkog RWE-a s 38,1 milijardom eura prihoda, mađarski MOL (24,6) i MVM s 18,4 milijarde prihoda. Petorku vodećih zatvara Škoda, a zacijelo nećemo morati dugo čekati da i na peto mjesto popisa poljskog osiguravatelja zasjedne neka od energetskih kompanija jer je, primjerice, opskrbljivač plinom PGE iz Poljske na sedmom mjestu s prihodom od 15,6 milijardi eura.
Kada se sagleda 50 najvećih srednjoeuropskih i kompanija iz jugoistočne Europe, dolazi se do daljnjih 11 energetskih kompanija, a među njima i do Ine i Prvog plinarskog društva. Obje su napredovale u odnosu na popis Cofacea iz prošle godine. Dok je Ina bila 58., pa skočila na 45. mjesto, PPD je napredovao devetnaest mjesta zauzevši 47. poziciju na popisu poljskog osiguravatelja. Prema izračunu Cofacea koji je izradio popis 500 najvećih tvrtki u ovom dijelu Europe, Ina je lani zabilježila 4,5 milijardi eura, a PPD 4,3 milijardi eura prihoda.

Veći prihod 111 posto

I Ina i PPD lani su povećali prihod za više od pedeset posto u odnosu na 2021., kao i dobit za 44 posto (Ina) i 12 posto u slučaju PPD-a, no to je opća karakteristika energetskih kompanija na ovoj listi. Orlen je, primjerice, lani povećao prihod za 111 posto, a dobit za 201 posto, ostvarivši 7,1 milijardu neto profita.
I HEP je napredovao na ovoj listi, pomaknuvši se s 204. mjesta u 2021. na 120. poziciju. Najviše tvrtki na listi spomenutog osiguravatelja ima Poljska, 166, slijede Češka (77) i Rumunjska sa 60 kompanija. Hrvatska ih ima 13. Gledano prema sektorima, daleko ispred svih je energetski biznis s 272 kompanije na listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 21:47