Dobar posao

Središnja Istra hvali se svojim turističkim brojkama u kolovozu, a ima i zašto

Trenutno središnja Istra raspolaže s 913 objekata i 5.281 kreveta
 Goran Šebelić / CROPIX

Središnja Istra hvali se svojim turističkim brojkama u kolovozu, a ima i zašto. Gotovo je dosegnula prošlogodišnji promet. Od 1. do 20. kolovoza ostvarila je 62.339 noćenja što je samo šest posto manje nego lani, a ovdje je odmaralo, prije svega u vilama i kućama za odmor s bazenima, 7.605 turista što je samo osam posto manje nego lanjskog kolovoza. Još jedan dokaz da su ove godine kvalitetne kuće na osami bile hit. Zanimljivo je i da je u kolovozu u unutrašnjosti Istre bilo čak 18 posto više njemačkih turista. Slijede ih domaći gosti s 10 posto udjela, te Austrijanci, Belgijanci, Nizozemci i Poljaci. U principu ostaju tjedan dana. Inače, ove je godine na ovom području 11 posto više smještajnih jedinica nego godinu ranije. Trenutno središnja Istra raspolaže s 913 objekata i 5.281 kreveta.

- Središnja Istra, središnji je dio našeg poluotoka, u kojem je tradicija i dalje dio svakodnevice, a upravo toj izvornosti, autentičnosti teže i prepoznaju je sve brojniji gosti. Također, naši smještajni kapaciteti većim dijelom su kuće za odmor, najčešće dislocirane, odnosno na osami te gostima nude apsolutnu privatnost i izolaciju. Upravo su one i ove godine hit središnje Istre, a i šire naravno. Središnja Istra uz kombinaciju outdoor aktivnosti, bogate enogastronomske ponude te brojnih prirodnih i kulturno povijesnih atrakcija, a sve bez velikih gužvi, nudi kvalitetne sadržaje bez potrebe za kontaktima, ukoliko gost to ne želi. A to je ono što je ove godine u fokusu velikog broja gostiju, izbjegavanje gužvi, a opet opušteno uživanje u godišnjem odmoru, veli nam direktorica TZ-a središnje Istre Sanja Kantaruti. Inače, kada se promatra promet od početka godine pa sve do 20. kolovoza, ovaj je dio Istre ostvario 21.417 dolazaka, 30 posto manje nego lani i 165.197 noćenja što je 24 posto manje nego 2019. Kakav će biti inače vrlo dobar rujan, Kantaruti još ne zna. Neki su iznajmljivači već počeli dobivati otkaze rezervacija, neki pak primaju nove bukinge.

- Za sada nemamo saznanja o masovnijim otkazivanjima, no situacija se mijenja iz dana u dan i nije zahvalno o tome govoriti. Svakako se nadamo najboljem ishodu za naše područje, a to je da otkazivanja neće biti ili da će ih biti minimalno, ističe Kantaruti koja vjeruje da će ipak najveći dio iznajmljivača i turističkih djelatnika uspjeti preživjeti zimu.

- To naravno ovisi o svakom dioniku u turizmu zasebno, o realiziranim ulaganjima, kreditnim zaduženjima te naravno razlici navedenog u odnosu na ostvarenu zaradu. Naši su se članovi prilagodili situaciji vrlo brzo i vrlo temeljito te vjerujemo da će spremno dočekati iduću sezonu, zaključuje direktorica TZ-a središnje Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:28