Nova nafta

Srbija ima najveće rezerve dragocjenog metala u Europi, mogli bi konkurirati i Kini

'Litij je jedna od najvećih nada za našu zemlju', izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić i apelirao na kompanije da čim prije krenu s eksploatacijom
 REUTERS

Najveće rezerve litija u Europi, metala koji se koristi za proizvodnju baterija, kriju se u Srbiji.

Kako navodi Bloomberg, zahvaljujući otkriću gotovo 200 milijuna tona rezerve naši susjedi mogli bi postati novi konkurenti Kini koja je trenutno treći najveći proizvođač, ali i nekim drugim najvećim svjetskim izvoznicima ovog dragocjenog metala. Doduše, američki stručnjaci potvrdili su zasad 'samo' milijun tona rezervi, no i ta brojka ih čini jednim od najbogatijih izvora litija u Europi.

- Litij je jedna od najvećih nada za našu zemlju – izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić i apelirao na kompanije da čim prije krenu s eksploatacijom.

Osim Srbije, svoj teritoriji počeli su istraživati i Češka i Austrija, dok je Rumunjska ponovo otvorila davno zaboravljene rudnike zbog sve veće potražnje za ovim metalom koji se koristi u izradi baterija za iPhone pa sve do Teslinih automobila.

Inače, proizvodnja baterija od litija u 2018. godini na svjetskoj razini porasla je za 25 posto, a prema procjenama stručnjaka potražnja za litijem porast će za osam puta, stoga i ne čudi da litij zovu 'novom naftom'.

Za eksploataciju litija u Srbiji potrebne su minimalno još tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 06:30