Novi izvor novca

SQ Capital osniva četvrti hrvatski VC fond za investiranje u startupe

U Hrvatskoj trenutačno rade tri lokalna VC fonda: South Central Ventures, Fil Rouge Capital i Feelsgood

Janko Gabrić, partner i voditelj investicija u SQ Capitalu kaže da im je cilj ubrzati investicije u startupe

 Boris Kovacev/Cropix

Osniva se četvrti hrvatski VC startup fond. Društvo za upravljanje investicijskim fondovima SQ Capital, koje je s Tomislavom Matićem i Matom Rimcem investiralo u hrvatski startup Codemap, osniva vlastiti venture capital (VC) fond.

U Hrvatskoj trenutačno rade tri lokalna VC fonda: South Central Ventures, Fil Rouge Capital i Feelsgood.

Janko Gabrić, partner i voditelj investicija u SQ Capitalu kaže da im je cilj ubrzati investicije u startupe kroz osnivanje vlastitog fonda.

- Planiramo ubrzati investicije, poput ove u Codemap, s osnivanjem VC fonda te iako nas čeka još posla do realizacije samog fonda, mogu reći da je generalna ideja svakom startupu u koji investiramo ponuditi pomoć u područjima financija, financijskog prava, ali i stvorenom mrežom kontakata - kaže Gabrić.

Naglašava da upravo stoga dogovaraju, kako navodi, impresivan odbor savjetnika u kojem će biti osnivači najuspješnijih domaćih startupa s iskustvima prikupljanja kapitala, svih faza razvoja proizvoda, marketinga te preuzimanja i spajanja i exita.

- U SAD-u su VC investicije u 2021. premašile 1,5 posto BDP-a, a u Hrvatskoj se one kreću oko 0,02 posto BDP-a iako je naš, domaći bazen talenata dokazano širok - pojašnjava Gabrić investicijski potencijal novog hrvatskog VC fonda.

Zato, dodaje, smatra da su VC investicije, iako je bilo nekoliko nevjerojatnih "priča", poput Infobipa, Rimca ili Photomatha, kod nas i dalje na vrlo niskim granama.

Gabrić navodi da će, kao i u svemu ostalome, tranzicija koja nas očekuje sigurno biti sporija, no put je definiran, a primjeri uspjeha poput navedenih samo ubrzavaju proces.

- Među projektima će, naravno, biti uspješnih i manje uspješnih, no znanja koja će ostati involviranoj zajednici naći će svoje mjesto u nekim novim projektima koji će nuditi investitorima poput nas mogućnost uključivanja i dobrih povrata - kaže Gabrić.

image

Dominik Lice, predsjednik uprave SQ Capitala, investicijskog društva koje je dosad uložilo u Repsly, Sportening, Fueloyal, Farseer, Miret i Codemap

Boris Kovacev/Cropix

Naglašava da je SQ Capital, kojeg vodi Dominik Lice, prvu investiciju realizirao 2017. godine u hrvatski startup Repsly, i to "ispod radara", a da su u međuvremenu, uz Codemap, investirali u Sportening, Fueloyal, Farseer i Miret.

- Razvoj ovih tvrtki, barem za sada, odvija se kako smo i priželjkivali, a znanje i iskustvo koje smo stekli rastući s ovim ljudima i tvrtkama danas smatramo neprocjenjivima - zaključuje Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:07