IZLAZAK IZ PREDSTEČAJA

Sprovedena dokapitalizacija jedne od ‘perjanica‘ domaće industrije

Ovo je završni korak na putu oporavka kompanije, njezinog dugoročno održivog poslovanja i financijske stabilnosti, ističu u Dalekovodu

Ilustracija

 Dalekovod

Novoosnovana tvrtka Napredna energetska rješenja u vlasništvu Končara-Elektroindustrije d.d. i malteškog Construction Linea, mirovinski fondovi i institucionalni investitori dokapitalizirali su Dalekovod s 410 milijuna kuna, objavljeno je jutros na Zagrebačkoj burzi.

- Navedeni proces dokapitalizacije Društva predstavlja završni korak na putu oporavka kompanije, njezinog dugoročno održivog poslovanja i financijske stabilnosti – priopćili su iz Dalekovoda povodom spomenute 'injekcije' u kapital tvrtke. Dokapitalizaciju su, prema istome izvoru, spomenuti investitori sproveli otkupom 41 milijun kuna dionica po cijeni od deset kuna.

- Uzimajući u obzir financijski položaj kompanije prije dovršetka ovog procesa dokapitalizacija je predstavljala nužan smjer za očuvanje daljnjeg poslovanja – ističu u Dalekovodu, podsjećajući kako je u tvrtki otvoren postupak predstečaja s financijskim restrukturiranjem. Dokapitalizacija, napominju, znači izlazak iz predstečaja devet godina prije roka zacrtanog u predstečajnoj nagodbi.

- Posredno je u dokapitalizaciju uključen pojedinačno najveći vjerovnik društva Construction Line, koji je u prethodnom periodu dao snažnu potporu očuvanju kompanije i uspješnoj provedbi financijskog restrukturiranja – ističu u Dalekovodu. Skreću pozornost i na doprinos koji su u restrukturiranju tvrtke dali dobavljači te financijski vjerovnici društva, prvenstveno, ističu, HBOR i Zagrebačka banka, koji su kontinuirano podržavali poslovanje i vjerovali u perspektivu društva kroz potporu procesu financijskog restrukturiranja i redovnom osiguravanju garancija.

U osvrtu na važnost dokapitalizacije za operativno poslovanje, u Dalekovodu navode kako je unosom novog kapitala u potpunosti otklonjena neadekvatnost kapitala i osigurana dugoročna stabilnost te samoodrživo poslovanje kompanije s 1350 zaposlenih, čime se, zaključuju, nastavlja poslovanje bez dugova iz predstečajne nagodbe s jasnom razvojnom vizijom. Dodaju kako dokapitalizacijom postaju jedna od kompanija s najsnažnijom kapitalnom strukturom u sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:04