SMIONO RJEŠENJE

Spremni prekršiti propise EU: Česi će limitirati cijenu struje za industriju kako bi pomogli da prebrodi energetsku krizu

Mjera bi mogla biti pripremljena do kraja godine i bila bi na snazi dvije godine

Ilustrativna fotografija

 Jeff Pachoud/Afp

Češka vlada razmatra limitiranje cijena struje za industriju kako bi joj pomogla da prebrodi energetsku krizu, rekao je ministar financija Zbynek Stanjura, poručivši da su spremni prekršiti i propise EU-a o državnoj pomoći.

Vlada priprema nove mjere koje će ići u korak s europskim planovima koji bi trebali ublažiti snažan rast cijena energije nakon sastanka ministara energetike EU-a na kraju prošlog tjedna.

"Ja sam za smiono rješenje", rekao je Stanjura u nedjelju za Češku televiziju, govoreći o ograničavanju cijena električne energije za industriju.

Podupirem taj limit "čak i uz mogući rizik ocjene da je potpora u nekim elementima prekršila propise" EU-a o državnoj potpori, dodao je češki ministar financija, misleći na europske propise o tržišnom natjecanju i državnoj pomoći.

Mjera bi mogla biti pripremljena do kraja godine i bila bi na snazi dvije godine, izjavio je Stanjura u emisiji.

Za kompanije bi bio dobar limit od oko 200 eura po megavat satu, dodao je, znatno niži od tržišnih cijena u posljednjih mjesec dana.

Ograničena cijena struje za kompanije bit će sastavni dio paketa pomoći kućanstvima i državnim institucijama.

Vlada će vjerojatno odrediti maksimalnu cijenu električne energije za kućanstva, ali ne i isplaćivati naknadu proizvođačima koji mogu pokriti troškove i ostvarivati razumnu dobit, dodao je ministar.

U državnom sektoru vlada želi osigurati opskrbu strujom po razumnim cijenama škola, bolnica i drugih javnih ustanova, rekao je Stanjura.

Da bi se to postiglo, potrebni su po njegovim riječima zakoni koji bi proizvođačima električne energije propisali prodaju određene količine struje državi, manje od 20 posto proizvodnje.

U razgovoru za dnevnik Hospodarske Noviny, ministar je prošli tjedan rekao da bi plan mogao stajati do 130 milijardi kruna (5,3 milijarde dolara) i da bi se provodio paralelno s mjerama EU-a.

Ministri energetike EU-a zadužili su prošli petak Komisiju da u roku od nekoliko dana predloži kako ograničiti prihod proizvođača struje koji u proizvodnji ne koriste plin i osigurati likvidnost elektroprivrednih tvrtki u razdoblju snažnog rasta troškova.

Time su dali zeleno svjetlo prijedlogu EK da se odredi maksimalna cijena struje koja se proizvodi u fotonaponskim sustavima, vjetroelektranama, nuklearnim i termoelektranama na ugljen.

Kompanije bi razliku između tržišne cijene i limita vraćale državi, a ona bi je usmjerila u pomoć poduzećima i građanima s visokim računima, tumači Financial Times koji je dobio na uvid nacrt prijedloga Bruxellesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 15:27