VELIKI POSAO

Sprema se akvizicija vrijedna 25 milijardi dolara, bio bi to jedan od najvećih dogovora u povijesti sektora prehrane

Spajanje poslovanja u ovom sektoru bilo bi značajno za obje tvrtke koje još uvijek trebaju prebroditi utjecaj inflacije na cijene

Mars čokoladice (ilustracija)

 Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Svjetski gigant u proizvodnji čokolade i slatkiša Mars, koji u svom portfelju ima popularne marke ima M&M‘s i Snickers, razmišlja o akviziciji tvrtke Kellanova koja je najpoznatija po hrskavim Pringlesima. Reuters piše kako još uvijek nije sigurno hoće li Kellanova sklopiti ugovor s Marsom, posebno zato što bi i druge američke prehrambene kompanije mogle biti zainteresirane.

Ako se to ipak dogodi, dogovor bi bio jedan od najvećih u sektoru pakirane hrane jer se tržišna vrijednost Kellanove prema jednim izvorima procjenjuje na 19,7 milijardi dolara, a prema drugima na čak oko 25 milijardi eura. Dionice su joj narasle oko 20 posto otkad se tvrtka prošlog listopada odvojila od WK Kellogga. Ni glasnogovornici Kellanove, ni glasnogovornici Marsa nisu željeli komentirati ove neslužbene informacije. Upućeni izvori rekli su za Bloomberg da je ‘razmatranje dogovora u tijeku‘.

Spajanje poslovanja u ovom sektoru bilo bi značajno za obje tvrtke koje još uvijek trebaju prebroditi utjecaj inflacije na cijene i potrošačke navike ljudi diljem svijeta. Prošle je godine iz istog razloga američki proizvođač hrane i pića J. M. Smucker kupio Hostess Brands, proizvođača Twinkiesa, za 5,6 milijardi dolara, što je predstavljalo važno ujedinjenje dva velika proizvođača grickalica.

image

Pringles

Dirk Waem/zuma Press/profimedia/Dirk Waem/zuma Press/profimedia

Prema nedavnim statističkim podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, cijene hrane su između 2019. i 2023. porasle za 25 posto, više od bilo koje druge potrošačke robe i usluga. Savezna komisija za trgovinu blokirala je neke od potencijalnih akvizicija u prehrambenoj industriji zbog zabrinutosti da će to dodatno povisiti cijene.

Akvizicija Kellanove za Mars bi bila najvrjedniji postignuti dogovor u povijesti. Rekord trenutačno drži preuzimanje operatora veterinarskih bolnica VCA u znatno manjem iznosu od 8,3 milijarde eura 2017. godine.

Tvrtka sa sjedištem u McLeanu u Virginiji, koja je i dalje u vlasništvu obitelji osnivača Franka C. Marsa, godišnje zaradi oko 47 milijardi dolara od prodaje svojih poznatih slatkiša Snickers, M&M‘S, Skittles i Ben‘s Original, ali i hrane za kućne ljubimce Pedigree i Whiskas. Prije ove godine kupila je britanski brend vrhunske čokolade Hotel Chocolat.

Kellanova svoje grickalice, smrznute vafle i žitarice proizvodi u 21 i prodaje u više od 180 zemalja diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 22:03