Platforma GoAgro

Sportaši podržali hrvatsko svinjogojstvo: ‘Želimo postati digitalni farmeri jer vjerujemo u domaću proizvodnju‘

Od ulaska u Europsku uniju, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje smanjio se za 8,8 posto iako su potpore tri puta veće

Pero Kuterovac, Borna Gojo, Damir Martin i Krešimir Kuterovac 

 Goagro/

Hrvatski vrhunski sportaši vjeruju u hrvatsko svinjogojstvo i proizvodnju domaće hrane. U petak su stigli na u CroAGRO 2023, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije koji se do 3. prosinca održava na Zagrebačkom Velesajmu, kako bi podržali GoAgro i digitalnu svinju. Riječ je o jedinstvenoj platformi na kojoj građani putem blockchain tehnologije, mogu investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prvi projekt koji je krenuo na platformi GoAgro je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc koja se bavi proizvodnjom svinja. Radi se o projektu Moja digitalna svinja – jedinstvenome projektu te vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.

- Kvalitetna i lokalno dostupna hrana potrebna nam je za svakodnevni život i postizanje najboljih rezultata. Vjerujemo kako naša poljoprivreda i hrana mogu biti najbolji pa mi, hrvatski vrhunski sportaši dajemo svoju podršku projektu - izjavio je Damir Martin, hrvatski veslač, dvostruki svjetski i europski prvak te osvajač tri olimpijske medalje. Kroz kupnju PIG NFT-a se žele uključiti u projekt proizvodnje najkvalitetnije hrane u Hrvatskoj za osobne i obiteljske potrebe.

- To je na neki način naša obaveza da potaknemo građane da u ovim teškim gospodarskim vremenima probude svijest o potrebi jačanja domaće proizvodnje hrane - dodao je Martin.

Iskorištavanje potencijala

Pero Kuterovac, najtrofejniji kondicijski trener u Hrvatskoj, istaknuo je kako je jako ponosan što je ova ideja rezultat stručnosti i višegodišnjeg rada njegovog brata Krešimira Kuterovca.

- Svjedoci smo svih promjena u svijetu koje nas obvezuju da imamo vjeru u domaću proizvodnju i djelujemo društveno i odgovorno. To što naši najbolji sportaši vjeruju da je važno investirati u domaću proizvodnju pokazuje da još postoji nada i vjera da se hrvatski potencijali u poljoprivredi mogu pametno iskoristiti i da možemo pokrenuti snažan gospodarski razvoj - uvjeren je kondicijski trener Kuterovac. S time se složio i hrvatski profesionalni tenisač i teniski reprezentativac Borna Gojo.

- I mi želimo postati digitalni hrvatski farmeri koji brinu o dostupnosti i kvaliteti hrane za sebe i svoje obitelji. Vjerujemo u hrvatske poljoprivrednike i njihovu kvalitetnu proizvodnju hrane - poručio je.

Vlasnik tvrtke Agroporc i vlasnik digitalne platforme GO Agro za projekte u Hrvatskoj Krešimir Kuterovac podsjetio je da je GoAgro jedinstveni projekt tokenizacije realnog gospodarskoga sektora.

- Hrvatska tvrtka Agroporc je završila u istoj rečenici s tvrtkama Coca Cola, Lufthansa, FIBA koji su predvodnici novog vala primjene digitalne tehnologije Blockchain u gospodarstvu. Zato vjerujemo da ova svjetska poljoprivredna priča može zaživjeti u Hrvatskoj te pomoći razvoju proizvodnje hrane. Podrška vrhunskih hrvatskih sportaša izuzetno nam je važna - kaže Kuterovac.

Nesigurna opskrba hranom

Osvrnuo se i na to da je najveći hrvatski problem nacionalne sigurnosti nedovoljna proizvodnja hrane jer proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba.

- Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan. Uvjereni smo da ćemo putem GoAgro platforme omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane i to kroz izravnu povezanost s proizvođačima - izjavio je vlasnik tvrtke Agroporc.

Od kada je 2013. godine Hrvatska ušla u Europsku uniju, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji za 8,8 posto, dok su potpore tri puta veće nego ranije. Hrvatska kroz potpore troši 1,4 milijarde eura godišnje, a po produktivnosti rada smo na 30 posto prosjeka EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:33