Jadroplov

Splitska brodarska tvrtka kreće u dokapitalizaciju: ‘Iskreno vjerujem kako su pred nama mirna mora‘

S obzirom na minimalnu pojedinačnu cijenu od najmanje 25 kuna po dionici dokapitalizacijom se planira prikupiti najmanje 50 milijuna kuna
Branimir Kovačić
 Vojko Basic/Cropix

Splitska brodarska tvrtka Jadroplov u četvrtak je objavila javni poziv za dokapitalizaciju i upis dva milijuna dionica, nominale 10 kuna, uz minimalnu cijenu od najmanje 25 kuna po dionici.

"Javna ponuda odnosi se na dva milijuna dionica društva, nominalne vrijednosti od po 10 kuna, koje se uplaćuju u novcu, s time da se, u okvir javne ponude, minimalna pojedinačna cijena za dionicu društva utvrđuje u iznosu od najmanje 25 kuna po dionici, a najniža pojedinačna vrijednost ponude za upis iznosi milijun kuna", objavio je Jadroplov putem Zagrebačke burze.

S obzirom na minimalnu pojedinačnu cijenu od najmanje 25 kuna po dionici dokapitalizacijom se planira prikupiti najmanje 50 milijuna kuna.

Kako se najavljuje, javna ponuda za upis dionica službeno počinje za tri radna dana.

"Iskreno vjerujem kako su pred društvom mirna mora, jer ovaj proces, kao finalni stadij restrukturiranja, predstavlja jezgru dugoročne stabilnosti, prosperiteta i razvoja tvrtke", ističe u objavi predsjednik Uprave Jadroplova Branimir Kovačić.

Javni poziv za dokapitalizaciju i upis novih dionica objavljen je temeljem odluke glavne skupštine Jadroplova od 11. studenoga 2019. godine. Tom je odlukom, naime, skupština dala ovlast Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljeni kapital do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica te odobri strateškom partneru da te nove dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Na skupštini održanoj 7. prosinca 2020. godine donesena je i odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za 65,5 milijuna kuna, odnosno sa 81,8 na 16,4 milijuna kuna, a radi pokrića gubitaka. To je smanjenje provedeno smanjenjem nominalne vrijednosti dionica s 50 na 10 kuna.

Nadzorni odbor Jadroplova je na sjednici održanoj 18. lipnja ove godine ovlastio Upravu da poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica do ukupne nominalne vrijednosti dionica od 20 milijuna kuna odnosno suglasio se s izdavanjem ukupno do dva milijuna dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna po dionici.

Također je utvrdio i najmanju cijenu po kojoj će se prodavati nove dionice, uz ovlast Upravi da utvrdi i višu cijenu. Prema javnom pozivu nove će se dionice prodavati po cijeni od najmanje 25 kuna po dionici.

Sukladno odluci skupštine s kraja 2019. godine povećanje temeljnog kapitala se provodi uz potpuno isključene prava prvenstva postojećih dioničara. Međutim, svi postojeći dioničari imaju mogućnost sudjelovati u postupku dokapitalizacije, odnosno upisa novih dionica, pod jednakim uvjetima kao i ostali zainteresirani ulagatelji pa ih Uprava društva poziva na sudjelovanje u postupku, navodi se u javnom pozivu.

Inače, Jadroplov je u većinskom vlasništvu države, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 70,4 posto dionica.

"Namjera je Uprave osigurati da Jadroplov, po uspješno provedenom postupku dokapitalizacije, zadrži svoju osnovnu djelatnost (pomorski prijevoz), svoje sjedište (Split) te da broj zaposlenih ne može biti smanjen više od 25 posto, u koju svrhu ponuditelji primaju na znanje da, podnošenjem ponude, preuzimaju obvezu da nakon što steknu dionice u okviru ovog javnog poziva, neće predložiti niti poduprijeti bilo kakvu odluku nadležnih tijela društva koja bi za cilj imala promjenu osnovne djelatnosti društva, promjenu sjedišta društva niti smanjenje broja zaposlenika društva za više od 25 posto, tijekom naredne tri poslovne godine", ističe se u javnom pozivu.

Prema podacima iz financijskog izvješća za prvo tromjesečje ove godine, krajem ožujka je Jadroplov imao 35 zaposlenika. Zapošljava i pomorce na ugovor dok su na brodu, a krajem ožujka bilo je ukrcano 110 pomoraca.

Po podacima s internet stranice Jadroplova, tvrtka trenutno raspolaže s pet brodova za prijevoz sipkih (rasutih) tereta. Do prije nekoliko mjeseci tvrtka je imala šest brodova, no u ožujku je Jadroplov izvijestio da je sa zainteresiranim kupcem sklopio ugovor o prodaji broda "Bene".

Prije nešto više od mjesec dana Jadroplov je izvijestio i da je realizirao kredit kod Macquarie Banka, kojim su zatvorene sve obveze prema Alterna Capital Partnersu.

Inače, Europska je komisija početkom svibnja 2018. ocijenila da je plan za restrukturiranje Jadroplova u skladu s pravilima EU o državnim potporama, čime je toj brodarskoj kompaniji odobrena državna potpora od 105,6 milijuna kuna. U troškovima restrukturiranja u velikom dijelu sudjelovat će i sam Jadroplov sa 144,9 milijuna kuna, kroz financiranje na privatnom tržištu i kroz prodaju imovine, navela je tada Komisija.

Dioničari Jadroplova su na skupštini održanoj krajem 2019. godine donijeli odluke koje omogućavaju ulazak strateškog partnera kroz dokapitalizaciju tvrtke.

"Planom restrukturiranja predviđena je privatizacija putem dokapitalizacije kroz pronalaženje odgovarajućeg/odgovarajućih strateških partnera, čime bi se, kroz dokapitalizaciju ili na druge pogodne načine, omogućilo društvu postizanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu, prije svega kroz sanaciju gubitaka, restrukturiranje obveza te ulaganje u imovinu, nužno za opstanak društva i nastavka poslovanja", obrazložila je tada Uprava Jadroplova.

Tada su također naveli kako su, da bi Jadroplov opstao na tržištu, potrebna značajna ulaganja u imovinu te saniranje gubitaka društva, a njegove obveze podmiriti ili restrukturirati. Takve operacije tvrtka nije u mogućnosti postići bez strateškog ulaganja od strane zainteresiranog partnera, po mogućnosti nekoga tko je dobro upoznat s okolnostima i zakonitostima koje vladaju na specifičnom tržištu međunarodnog pomorskog prijevoza, obrazložili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 20:18