Sve se plaća

Split iznajmio stepenice na Peristilu: konobari tjeraju građane i turiste koji odmaraju

Užitak upijanja starine na drvenom carskom trgu plaća se konzumacijom pića
Stepenice na Peristilu u Splitu
 HANZA MEDIA

Ako se poželite na desetak minuta osjetiti kao turist u vlastitome gradu, pa sjednete na skale na Peristilu, shvatit ćete vrlo brzo da taj doživljaj nije besplatan.

Drugim riječima, užitak upijanja starine na drvenom carskom trgu, spomeniku nulte kategorije koji je već jubilarna četiri desetljeća pod UNESCO-ovom zaštitom, preciznije dijelu sjevernom od ulaza u katedralu svetog Dujma, plaća se konzumacijom pića iz kavane "Lvxor", koja na skalama pod antičkim stupovima ima svojevrstan štekat s decentnim tamnocrvenim jastucima za sjedenje i drvenim stolićima.

Nedavno smo tako bili svjedoci jedne prilično neugodne situacije, odnosno verbalnog okršaja mladića iz Splita s konobarom iz spomenutog ugostiteljskog objekta. Nakon što mu je momak rekao da nema namjeru naručiti piće, već pet minuta prosjediti na Peristilu, konobar mu je odvratio da "to nije moguće", te da se "pomakne na drugi dio skala", južno od ulaza u katedralu (bliže Podrumima, op.a.).

- U čemu je problem, nisan na vašen kušinu, ne možete me tirat sa skala - naljutio se momak.

- Možemo, jer mi plaćamo najam Gradu za Peristil - ustrajao je konobar.

U svakom slučaju, Slobodna Dalmacija je saznala i koliku to najamninu u gradsku blagajnu uplaćuje tvrtka "Carski trg", zakupac kavane "Lvxor". Naime, kvadrat vanjske javne površine, odnosno skala na Peristilu, plaća se 77,50 kuna, a cijena zakupa je ista ljeti i zimi, kažu nam u Banovini.

Budući da mjesečno od iznajmljivanja tog dijela Palače za ugostiteljske svrhe Grad uprihodi 2557 kuna, ispada da se za štekat koristi otprilike 33 kvadrata skala. Čak se i prostor južno od ulaza u katedralu, kamo je konobar otjerao mladog Splićanina, u večernjim satima pretvara u ugostiteljsku "terasu" što, praktički, znači da se na Peristilu gotovo nigdje ne može sjesti ako ne želite konzumirati piće.

- Za taj dio štekata Grad je dao posebne odredbe, dakle, na osam kvadrata, južno od ulaza u katedralu, dozvoljava se postavljanje jastuka isključivo u večernjim satima; od 20 sati do kraja radnog vremena objekta, što znači da na tom prostoru tijekom dana nije dozvoljeno obavljanje ugostiteljske djelatnosti - objašnjava Natali Ribičić, voditeljica gradskog Odsjeka za gospodarenje imovinom.

Na pitanje imaju li saznanja da ugostitelj tjera građane s kamenih skala na Peristilu, iz Banovine odgovaraju da nemaju.

Isto smo pitanje postavili i konzervatorima, preciznije dr. Radoslavu Bužančiću, pročelniku Konzervatorskog zavoda.

- Peristil je jedan od nekoliko važnih lokaliteta koji bi, prema mišljenju nas konzervatora, morali zbog svoje važnosti biti vidljivi, odnosno pročišćeni od štekata. Takvu smo preporuku dali i za Vestibul, Željezna, Zlatna i Srebrna vrata Dioklecijanove palače, Poljanu kraljice Jelene...

Zar nije suludo i to što na Mihovilovoj širini sjedimo na grobovima koji su pronađeni ispod tamošnje crkve svetog Mihovila?! Ovo što je danas na Peristilu je, moram priznati, prihvatljivije nego što je bilo prije nekoliko godina, kad je štekat bio nasred trga, ali ipak... Najveći je problem u cijeloj priči to što se i aktualni gradonačelnik naslanja na odluke svojih prethodnika kad su u pitanju javne površine, jer još uvijek nije donesena nova odluka o komunalnom redu. Ta priča s tjeranjem građana i širenjem štekata ide, nažalost, u paketu s većim brojem turista - smatra šef splitskih konzervatora.

'I u inozemstvu se ne tolerira da turisti ulaze u prostor nečije koncesije'

Vlasnike tvrtke "Carski trg", Ivana i Stipu Maladu, pitali smo imaju li "Lvxorovi" konobari naredbu da tjeraju građane sa skala na Peristilu ako oni ne konzumiraju piće iz kavane.

- Naši konobari ljubazno zamole goste koje ne uslužujemo da se pomaknu na ostatak trga koji nema veze s našom koncesijom (ostatak istočnih i zapadnih stepenica, cijele sjeverne i južne stepenice, središnji dio trga, te dio trga iznad sjevernih stepenica), a kako bismo na dijelu koji od 2006. imamo u zakupu mogli usluživati goste. U slučaju da ne postupamo tako, ne bismo mogli uprihoditi sredstva za redovno poslovanje i za plaćanje obveza, pa i onih prema Gradu (469.000 kuna plaćeno u 2018. godini) i državnom proračunu (dva milijuna kuna plaćenih lani). Smatramo da za svakoga ima dovoljno mjesta, a isto tako smo sigurni da se i u stranim turističkim odredištima ne tolerira da turisti, čak i sa svojim jelom i pićem, ulaze u prostor za koji netko plaća koncesije da bi usluživao goste svojom ponudom - kaže Ivan Malada, direktor tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:21