DRAŽBA ZA FREKVENCIJE

Spektakularan posao za državu: HT, A1 i Telemach za mobilne frekvencije daju 340 milijuna eura

Daju dvostruko više i još su zadovoljni. Doznali smo i razlog
 Josko Ponos/Cropix

Telekomunikacijski regulator Hakom objavio je da je dražba za mobilne frekvencije koje će mobilni i ini operateri koristiti u Hrvatskoj idućih 15 godina završila.

Dvomjesečno bidanje rezultiralo je spektakularnim poslom za državu.

Prihod državnog proračuna podebljat će se za gotovo 340 milijuna eura, što je dvostruko više od iznosa koji je država inicijalno planirala.

Prema prvim informacijama, iznos je 339 milijuna eura.

image
Jl/

Veliki interes

Na dražbi je sudjelovalo čak pet operatera.

Sva tri najveća operatera - Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska te manji, regionalni igrači Digicom i Markoja.

Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska natjecali su se kod Hakoma za zakup frekvencije od 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, koje su na nacionalnoj razini i preko kojih se pružaju usluge mobilnog telefoniranja i brzog interneta. Te frekvencije ujedno služe i za 4G i 5G.

Druga dva, manja, regionalna operatera Digicom i Markoja pokazali su interes za frekvencijski spektar od 3600 MHz-a.

Ovo je drugi veliki posao koji je država napravila na radio-frekvencijama u relativno kratko vrijeme.

image

Tonko Obuljen, predsjednik vijeća Hakoma

Marko Todorov/Cropix

I prethodni i ovaj natječaj proveden je preko Hakoma, kojeg vodi Tonko Obuljen.

- Nadmetanje na nacionalnoj razini odvilo se u 309 krugova u glavnoj fazi nadmetanja, te jednim krugom za pojedini frekvencijski pojas u fazi dodjele. Ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra koji je postignut na javnoj dražbi za frekvencijske pojaseve 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz na nacionalnoj razini iznosi 338.999.595,00 eura - kažu u Hakomu.

Telemachu prva prilika

Sredinom 2021. država je zaključila dražbu za 5G frekvencije na kojoj je uprihodila 50 milijuna eura.

Bio je to natječaj na kojem se, uz postojeće radio frekvencije, dijelio dodatni spektar oslobođen gašenjem analogne i prelaskom na digitalnu televiziju.

Ovaj, novi natječaj je za frekvencije koje su temeljne, one koje su operateri koristili od prije i koje aktivno koriste i danas, a za koje s datumom 18. listopada 2024. im ističu koncesijske dozvole.

U regulatoru su pojasnili da su s pripremama natječaja i njegovom provedbom krenuli dvije do godinu i pol ranije kako bi osigurali stabilnost usluga građanima i buduće planiranje poslovanja operatera, koje se u pravilu radi po godinu-dvije unaprijed.

image
Duje Klaric/Cropix

Nakon ovoga očekuje se da će operateri dodatno uložiti u modernizaciju i izgradnju svojih mobilnih mreža.

U branši doznajemo da je razlog tako žustrog pripetavanja operatera bio vremenski moment koji se otvorio za trećeg mobilnog operatera Telemach.

Do sada je, naime, povijesno najviše frekvencija imao najveći operater Hrvatski telekom, a zatim A1 Hrvatska.

Tako je ovo Telemachu bila prva prilika da dobije više frekvencijskog spektra nego ga je inicijalno imao ulaskom na tržište.

Hrvatskom telekomu pak cilj je bio da zadrži postojeću poziciju, a A1 Hrvatska, koji u posljednje vrijeme mnogo ulaže i u fiksnu i u mobilnu mrežu, nije želio ostati kratkih rukava.

Sumirano, država je dobro ocijenila trenutak i način dodjele koncesija.

Proces dodjele koncesija organiziran je tako da je potaknula operatere na vrlo žustro nadmetanje.

Izlazak iz tajnosti

Sam proces bidanja bio je obavijen tajnosti.

Operateri ga nisu smjeli komentirati, a čak su i ljudi zaposlenici u operaterima, koji su komunicirali s Hakomom, bili odvojeni od ostatka kompanije i nisu smjeli ništa komentirati.

image

Kostas Nebis, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma

Goran Mehkek/Cropix

U Hrvatskom telekomu, kojeg vodi Kostas Nebis, kažu da su u frekvencije investirali 135,3 milijuna eura i da će do početka važenja novih dozvola nastaviti koristiti prethodno dodijeljenih 2x95 MHz u navedenim frekvencijskim pojasevima.

Nebis je istaknuo da je uspješan završetak aukcije spektra još je jedan dokaz predanosti HT-a daljnjoj izgradnji mobilne mreže i dodatnom poboljšanju njezinih kapaciteta.

- Naši korisnici, društvo, gospodarstvo imat će velike koristi od našeg ulaganja od 135,3 milijuna eura, a HT-ovim osiguranjem najviše spektra korisnici diljem Hrvatske uživati će u mreži još bolje kvalitete i najboljem korisničkom iskustvu. Istodobno s našom značajnom uplatom u državni proračun pružamo ključnu podršku nacionalnim planovima digitalizacije - kaže Nebis.

image

Jiri Dvorjancansky, predsjednik uprave A1 Hrvatska

Darko Tomas/

A1 Hrvatska, kojeg vodi Jiří Dvorjančanský, potvrdio je Jutarnjem listu da je za frekvencije na javnoj dražbi dao 109,28 milijuna eura.

Prostor za rast

- Investicijom od 109.28 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, A1 Hrvatska osigurala je dugoročne resurse koji će biti osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina - kažu u A1.

Dodaju da su time osigurali spektar u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz.

Njime planiraju omogućiti daljnji razvoj svojih usluga i privlačenje novih korisnika.

- Ovo ulaganje omogućit će nam najbolje korisničko iskustvo, ubrzani tržišni rast, maksimalno nacionalno pokrivanje te time pomoći ispuniti zahtjeve Digitalne agende za Europu. Ovom značajnom investicijom kompanija se još jednom dokazala kao ozbiljan investitor i partner Vladi Republike Hrvatske - naglašavaju u A1 Hrvatska.

Tri puta više

U Telemach Hrvatska kažu da su ovim bidanjem ostvarili bolju distribuciju frekvencijskog spektra na nižim frekvencijama. Sada ga Telemach ima tri puta više što će dovesti do toga da mreža može značajno podići pokrivenost u svim djelovima Hrvatske.

image

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska

Damir Krajac/Cropix

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemach Hrvatska kaže da su uložili 94,4 milijuna eura u frekvencijski spektar i da će nastaviti sa snažnom dinamikom ulaganja.

- Tako dajemo zamah daljnjem razvoju ICT i telekom sektora u Hrvatskoj te istovremeno podižemo kvalitetu usluga za naše sadašnje i buduće korisnike. Naše će ukupne investicije, koje uključuju akvizicije kompanija i nove frekvencije, zajedno s ulaganjem u mobilnu i optičku mrežu, do kraja godine premašiti 500 milijuna eura. Pored kontinuiranih ulaganja u izgradnju mobilne mrežne infrastrukture te najbrže 10 Giga optičke mreže, nova investicija u mobilni frekvencijski spektar omogućit će nam da nastavimo osiguravati najbolju vrijednost za novac, nudeći korisnicima diljem Hrvatske još bolje i konkurentnije mobilne i fiksne usluge - zaključuje Ježina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:23