Piše Spiegel

Spas za posrnulog diva: njemačka vlada ulazi u vlasničku strukturu Lufthanse

Njemačka vlada za spas Lufthanse planira utrošiti deset milijardi eura od čega bi 5,5 otpada na ulazak u vlasničku strukturu zrakoplovne kompanije
 AFP

Njemačka vlada planira ulaskom u vlasničku strukturu spasiti zrakoplovnu kompaniju Lufthansa koja se nalazi u teškoćama zbog koronakrize, javlja magazin Spiegel u petak.

Njemačka vlada za spas Lufthanse planira utrošiti deset milijardi eura od čega bi 5,5 otpada na ulazak u vlasničku strukturu zrakoplovne kompanije, javlja internetsko izdanje Spiegela pozivajući se na pregovaračke krugove.

3,5 milijardi eura pomoći bi Lufthansi trebalo pristići u formi kredita Banke za obnovu i razvoj za koji bi jamstvo preuzela savezna vlada.

Zauzvrat država od Lufthanse traži isplatu dividende od devet posto.

Lufthansa se nije očitovala o ovim vijestima ali se koncern prije nekoliko dana, zajedno s glavnim sindikatima uposlenih, zahvalio saveznoj vladi na ponuđenoj pomoći.

Pomoć pojedinih vlada bi trebale dobiti i kompanije Austrian Airlines, Brussels i Swiss koje se nalaze u vlasništvu Lufthanse.

Zbog pandemije je promet Lufthanse već tjednima gotovo potpuno ukinut. Lufthansa, prema vlastitim navodima, svakog sata gubi milijun eura. Novčane zalihe koncerna se procjenjuju na četiri milijarde eura.

U četvrtak su piloti kompanije izrazili spremnost za smanjenje plaća za 45 posto. Većina zaposlenih Lufthanse nalazi radi ima skraćeno radno vrijeme.

Šef upravnog odbora Lufthanse Carsten Spohr je još u četvrtak u razgovoru za tjednik Die Zeit upozorio na preveliki utjecaj države na Lufthansu u slučaju ulaska vlade u vlasničke strukture.

"Vrlo je teško upravljati koncernom u čije vlasničke strukture je umiješano nekoliko vlada", rekao je Spohr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:18