Bijeg od virusa

Spas u raju za bogate: napokon otvaraju granice, ali samo za milijardere

Prva “tura” od 30 bogataša već je stigla privatnim zrakoplovom i tamo će ostati ukupno tri mjeseca, hvale se vlasti
Fiji
 AFP

Nakon mjeseci pandemijske izolacije, karantene i zatvorenih granica i nama vrlo udaljeni, egzotični Fidži napokon se otvorio, no postoji jedna vrlo značajna “kvaka” - ulaz je dopušten samo milijarderima.

Iskren, nimalo uvijen poziv, koji je prenio britanski Guardian u svom članku, objavio je na društvenoj mreži Twitter sam premijer te države.

“Dakle, recimo da ste milijarder koji želi letjeti vlastitim avionom, unajmiti vlastiti otok i, u tom procesu, investirati milijune dolara u Fidži. Ako ste poduzeli sve nužne zdravstvene mjere opreza i pokrili sve pripadajuće troškove, možda imate novi dom u raju u koji možete pobjeći od pandemije”, objavio je predsjednik tamošnje vlade Frank Bainimarama.

U prijevodu, Fidži želi oživiti svoj paralizirani turistički sektor o kojem, u ekonomskom smislu, žestoko ovisi, i to privlačenjem “VIP gostiju”. Među takve, prema njihovim riječima, spadaju i oni koji dolaze vlastitim jahtama, a koji su spremni prvo provesti 14 dana na moru ili, pak, u izolaciji.

Da je poziv vlasti na Fidžiju naišao na plodno tlo, dokazuje i njihova objava da su jučer trebali dočekati svoju prvu “pošiljku” od 30 bogataša iz jedne vrlo poznate kompanije. Koje, nisu željeli otkriti, no pojasnili su kako njih 30-ak stiže privatnim avionom i kako će na otočju provesti tri mjeseca.

Vlasti su uvjerene da upravo takvim pristupom postižu ravnotežu između nužnosti pokretanja ekonomije i umanjenja zdravstvenog rizika. Postoji nekoliko razloga zašto su se odlučili upravo na to. Naime, Fidži je dosad zabilježio samo 18 slučajeva zaraze koronavirusom i, srećom, nisu imali nijedan smrtni slučaj. Štoviše, već tri tjedna nisu imali nijednog oboljelog. Unatoč tome, postoji vrlo opravdani strah - kao i s drugim otočnim državama, pogotovo udaljenima - da bi se virus ipak mogao ukorijeniti. Ako bi se to dogodilo te bi se suočili s nekontroliranim širenjem zaraze, njihov zdravstveni sustav, koji i inače ima ograničene kapacitete, to ne bi mogao podnijeti. S druge strane, što se tiče ekonomskih brojki, oko 40 posto BDP-a te države generira se upravo iz međunarodnog turizma, što znači da im je ekonomija trenutačno paralizirana. Prihodi ljudi su značajno pali i navodno su zabilježene čak prijave krađa usjeva. Stanovnici Fidžija ne mogu si priuštiti ni lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22