Javna ponuda

Spanu se isplatilo odbiti HT, evo kolika mu je sada valuacija: ‘Čini mi se da prostora za rast ima‘

Dvostruko viša cijena od one po kojoj su se dosad velike IT tvrtke prodavale u Hrvatskoj
Nikola Dujmović, najveći suvlasnik tvrtke Span
 Vedran Peteh/Cropix

Napokon je poznato po kojoj će procjeni tržišne vrijednosti na burzu izaći jedna od najvećih hrvatskih IT tvrtki, koja je prije tri godine odbila ponudu da je preuzme Hrvatski telekom jer, navodno, nije ponudio dovoljno. Span je ulagačima objavio poziv da tijekom ovog tjedna iskažu interes za kupnju 578.200 dionica ili 30 posto tvrtke. Cijena po dionici je 160 do 175 kuna. Time je signalizirao da svoju valuaciju vidi u rangu 42 do 46 milijuna eura, odnosno 314 do 343 milijuna kuna. To je gotovo dvostruko viša cijena od one po kojoj su se velike IT tvrtke u Hrvatskoj prodavale do sada.

Prvi dan iskazivanja interesa, ponedjeljak, iz tvrtke opisuju kao očekivan. Doznajemo da je više od 200 zaposlenika u internoj anketi izrazilo interes za kupnju Spanovih dionica.

U kompaniji navode i da su održali roadshow s investitorima, a tijekom njega i sastanke s nizom institucionalnih investitora, kojima su detaljno prezentirali kompaniju i IPO.Otkrili smo i da je Damir Sabol, osnivač Iskona te suosnivaču Microblinka i Photomatha jedan od prvih investitora.

Prostor za rast

- Višak kapitala i inače stavljam u investicije, pa tako i na Zagrebačkoj burzi, a ulaganje u Span mi je na našoj burzi jedno od onih koje dobro razumijem i smatram da je na dobrim temeljima. Ne mogu predvidjeti kako će se kretati dionica, ali moj je dojam kao ulagača da prostora za rast ima - kaže Sabol.

Budući da je Sabol svojedobno jako želio Iskon izlistati na burzi, ali su se drugi suvlasnici, koji su imali većinu, odlučili za prodaju, pri čemu je Iskon na kraju postao poznat kao prvi hrvatski startup koji je napravio "exit" prodajom strateškom partneru, zanimalo nas je što misli o Spanovu IPO-u.

On tvrdi da izlistavanje na burzi donosi pristup ozbiljnim sredstvima za daljnji rast. Nadalje, da je to dobar potez za reputaciju tvrtke jer dobro utječe na dobivanje novih poslova i dugoročno kvalitetan odnos s klijentima. Konačno, kaže Sabol, to je dobro i za zaposlenike.

Raritet na domaćem tržištu

- Uvjeren sam da se Span mogao dobro prodati, ali umjesto toga postojeći su vlasnici otvorili mogućnost da od rasta tvrtke profitiraju i zaposlenici - kaže Sabol.

U branši smo doznali da Ekonomski institut Zagreb priprema osvrt o Spanovom IPO-u, koji bi trebao izaći ovaj tjedan.

Maruška Vizek, znanstvena savjetnica na EIZ-u, ukratko iznijela nam je svoj dojam.

- To možemo promatrati iz perspektive povećanja likvidnosti, ali i poticaja drugim tehnološkim tvrtkama da se odluče na sličan iskorak. Span je prva privatna IT kompanija u Hrvatskoj koja će svoje dionice izlistati u Zagrebu, ali sigurno nije posljednja - kaže Vizek.

Među inima, M SAN grupa ljetos je najavila da u idućih nekoliko godina želi krenuti Spanovim stopama.

- Vjerujem da će se Spanov poslovni iskorak odraziti na cijelu hrvatsku IT industriju, koja dugi niz godina bilježi odlične rezultate i predstavlja jedan od najvažnijih zamašnjaka rasta hrvatskoga gospodarstva - pojašnjava Vizek.

Analitičar u Erste banci Davor Špoljar smatra da se izlaskom na burzu povećava vidljivost tvrtke.

- Trgovanje dionicama na burzi podrazumijeva višu razinu transparentnosti i investitorski nadzor te povećava vidljivost kompanije, što osigurava fleksibilnost u financiranju rasta i nagrađivanju zaposlenika. Izlistavanje Spana na ZSE bit će pozitivna vijest i za samu burzu jer na tržište dovodi kompaniju s dvoznamenkastim stopama rasta i znatne globalne orijentiranosti, što je raritet na domaćem tržištu - zaključuje Špoljar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:42