Španjolski premijer Pedro Sánchez
 AFP
Mjere

Španjolska planira temeljni dohodak za najsiromašnija kućanstva

Još nije odlučeno koliki će se iznos isplaćivati a Escriva je odbio reći koliko će mjera vladu koštati
Piše: HinaObjavljeno: 17. travanj 2020. 19:12

Španjolska planira oko milijun najsiromašnijih kućanstava svakog mjeseca isplaćivati temeljni dohodak kako bi im pomogla prevladati posljedice epidemije koronavirusa, objavio je u petak ministar socijalne skrbi Jose Luis Escriva.

Temeljni dohodak isplaćivat će se neko vrijeme i onima koji se u međuvremenu zaposle i počnu dobivati plaću, što znači da neće dokinuti poticaje na traženje posla, naglasio je Escriva u razgovoru za radio stanicu COPE.

„Bez poticaja na traženje posla ljudi bi se mogli naći u iskušenju da se oslone na temeljni dohodak i ne traže posao na tržištu rada", pojašnjava španjolski ministar.

Još nije odlučeno koliki će se iznos isplaćivati a Escriva je odbio reći koliko će mjera vladu koštati. Rekao je samo da će ga financirati novim zaduživanjem. Naveo je i da oko petine španjolskih kućanstava ima mjesečni prihod manji od 246 eura. Vlada bi po Escrivi trebala usvojiti uredbu o isplati temeljnog dohotka u svibnju a bit će potrebno nekoliko tjedana da ga počne isplaćivati.

Socijalistička stranka i njen krajnje lijevi koalicijski partner Unidas Podemos uvrstili su u siječnju tu mjeru u četverogodišnji program, ali koronakriza je promijenila prioritete. U prva dva tjedna blokade, uvedene 14. ožujka kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, španjolsko je gospodarstvo izgubilo 900 tisuća radnih mjesta i broj službeno nezaposlenih ponovo se vratio na razinu na kojoj je bio pred tri godine, napominje Reuters.

Linker
18. listopad 2020 15:23