POZITIVNI REZULTATI

Span Grupa: Većina tvrtki IT sektora danas optušta radnike. Mi ih zapošljavamo

Najsnažniji rast zabilježen je u zadnjem kvartalu 2023., kada su poslovni prihodi bili čak 59 posto veći nego u zadnjem kvartalu 2022.

Span Grupa, ilustracija

 Span Grupa

U godini iza nas poslovni prihodi Span Grupe rasli su 30 posto i dosegnuli 142,8 milijuna eura, izvijestili su iz te tvrtke, jedne od najvećih u domaćem IT sektoru.

Najsnažniji rast zabilježen je u zadnjem kvartalu 2023., kada su poslovni prihodi bili čak 59 posto veći od zadnjeg kvartala 2022. Takav rast posebno je impresivan jer su analitičari za proteklu godinu očekivali da će IT sektor ostvariti znatno slabije rezultate u usporedbi s rekordnom 2022.

Ukupni su se konsolidirani prihodi povećali za 25 posto u odnosu na 2022. Najveći rast bilježi segment upravljanja softverskom imovinom i licenciranja, što je ponajviše rezultat akvizicije društva GT Tarkvara. Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 66 posto. Najznačajniji rast bilježe tržišta Hrvatske i Estonije.

Span je zabilježio i porast troškova u odnosu na prošlu godinu. Ukupni troškovi porasli su tako za nešto više od 13 milijuna eura, odnosno za 16 posto. Osim navedenog, važan generator rasta troškova su i nova zapošljavanja unutar Spana.

EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi 7,1 milijun eura i manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. godine 25 posto. EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosi 5,6 milijuna eura i bilježi smanjenje od 39 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Grupa je ostvarila neto dobit od 1,2 milijuna eura, što je 81 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- U protekle dvije godine zaposlili smo 300 novih ljudi i na kraju 2023. bilo nas je ukupno 865. I dok je većina tvrtki u našoj industriji zbog povećanih troškova pribjegavala otpuštanjima, mi smo se odlučili za drugačiji pristup i intenzivno ulagali u nove zaposlenike i nova znanja kako bismo bili spremni odgovoriti na buduće potrebe tržišta - poručuju iz Spana.

Prihodi segmenta Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security manji su za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kad je Grupa bilježila izniman porast projekata na stranim tržištima. Segment Razvoj softvera i poslovnih rješenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine rastao je 7 posto.

Od izdvojenih događaja koji su obilježili zadnji kvartal 2023. godine ističe se nagrada Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom prometa. U odnosu na isti period 2022. protrgovano je sa 70 posto više Spanovih dionica, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 30 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:06