Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI
Zbrajanje gubitaka

S&P 500,Dow Jones, Nasdaq, ali i MSCI indeks na putu najvećih godišnjih gubitaka od 2008.

Na burzi u Hong Kongu cijene su dionica, pak, u 2018. pale gotovo 14 posto
Piše: HinaObjavljeno: 31. prosinac 2018. 11:42

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući optimizmu u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora, no time su samo marginalno ublažile velike gubitke u ovoj godini.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10 sati u plusu 0,3 posto, pa je u odnosu na početak godine na gubitku oko 13 posto. To je najveći godišnji pad tog indeksa u posljednjih 10 godina.

Na mnogim se burzama danas zbog praznika ne radi, primjerice, u Njemačkoj, a na drugima se trguje skraćeno.

Burzovni indeksi u Londonu, Parizu i Madridu trenutno su u plusu oko 0,5 posto.

No, time su samo ublažili gubitke u ovoj godini. Tako je, primjerice, londonski FTSE trenutno u minusu 12,4 posto u odnosu na početak godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 posto, dok je od početka godine u minusu oko 16 posto.

Ulagače je ohrabrila poruka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je imao vrlo dobar telefonski razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u subotu i da je postignut veliki napredak u trgovinskim pregovorima.

No, kineski državni mediji pišu o tome s nešto više rezervi. Kažu da Xi očekuje da će se pregovarački timovi naći na pola puta i postići dogovor koji ide u korist obje strane.

I dok naznake napretka u trgovinskim pregovorima pozitivno utječi na tržišta, nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva zabrinjavaju ulagače.

Na burzi u Tokiju u ponedjeljak se ne radi, a u cijeloj ovoj godini Nikkei indeks izgubio je 12 posto.

Najveće su, pak, gubitnice kineske dionice koje su u ovoj godini izgubile oko četvrtinu svoje vrijednosti.

Na burzi u Hong Kongu cijene su dionica, pak, u 2018. pale gotovo 14 posto.

Jedina burza u regiji koja je ove godine zabilježila dobitke je indijska, a tamošnji BSE indeks u plusu je oko 6 posto.

I Wall Street se nalazi na putu znatnih gubitaka u ovoj godini. Jutros je terminski S&P 500 indeks u plusu oko 0,7 posto, što znači da bi danas poslijepodne cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi mogle porasti.

No, time bi samo smanjile gubitke u ovoj godini, s obzirom da je S&P 500 trenutno u minusu oko 7 posto u odnosu na početak godine.

Tako su S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, ali i MSCI indeks svjetskih burzi na putu najvećih godišnjih gubitaka od financijske krize 2008. godine.

Gubici u ovoj godini posljedica su oštrog pada cijena dionica na najvećim svjetskim burzama u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

„Gledajući na kretanja na tržištima, reklo bi se da globalno gospodarstvo kreće prema recesiji. No, mi je ne očekujemo, ali se možemo složiti s tezom da se rast usporava”, kaže Robert Michele, direktor u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Smatra da bi tržištima ubuduće mogla pomoći američka središnja banka iz koje posljednjih dana stižu poruke kako je možda trogodišnji ciklus povećanja kamatnih stopa pri kraju.

Zahvaljujući tome, kretanja na tržištima novca sugeriraju da u idućoj godini Fed neće niti jednom povećati kamate, a da bi ih do polovice 2020. godine čak mogao i smanjiti za četvrtinu postotnog boda.

Zbog toga posljednjih dana na valutnim tržištima dolar slabi. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,44 boda, što znači da je od početka prosinca na gubitku oko 0,9 posto.

Međutim, od početka godine dolar je prema košarici valuta ojačao 4,6 posto.

Pritom je prema japanskom jenu u ovoj godini izgubio otprilike 2 posto, pa se jutros kreće oko 110,35 jena.

S druge strane, dolar je od početka godine prema euru ojačao 4,5 posto. Jutros se cijena europske valute kreće oko 1,1440 dolara.

Još je više, oko 6 posto, dolar u ovoj godini ojačao u odnosu na britansku funtu, koja je pod pritiskom neizvjesnosti u vezi načina na koji će Britanija izaći iz Europske unije.

A u posljednjem danu ove godine cijene su nafte blago porasle, čime su ponešto ublažile gubitke u ovoj godini.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 25 centi, na 45,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 30-ak centi, na 53,50 dolara.

U odnosu na početak godine, cijena barela na londonskom tržištu u minusu je oko 22, a na američkom otprilike 26 posto, pa se kreću blizu najnižih razina u godinu i pol dana.

Linker
28. listopad 2020 12:32