BRZO RASTUĆI BREND

Somersby iz Hrvatske izvozi se u 20 zemalja diljem svijeta: ‘Želimo uskoro razviti i bezalkoholni‘

Iz kompanije su posebno ponosni što se prilikom Ipsosovog istraživanja pokazalo da je upravo njihov brend sinonim za riječ ‘cider‘
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako to široj javnosti možda i nije poznato, cider Somersby proizvodi se u Koprivnici, i to već punih deset godina.

Tim su povodom na ovo piće stavili novi logo, koji na sebi ima prepoznatljive hrvatske "kockice".

- Somersby je najmlađi, ali i najbrže rastući brend Carlsberg grupacije – rekao je Marcin Burdach, Poljak koji je posljednjih godinu dana predsjednik uprave Carlsberga.

image
Marcin Burdach
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Burdach je objasnio da se Somersby dobiva procesom fermentacije iz soka od jabuke. Upravo ova tvornica je bila prva koja je počela s fermentiranjem.

- Na kraju proizvodnje dodaju se okusi, kojih ima deset, a na hrvatskom su tržištu njih četiri – rekao je na konferenciji za novinare prilikom koje se obilazila tvornica, u kojoj je zaposleno oko 300 ljudi.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Somersby iz Hrvatske izvozi se u 20 zemalja diljem svijeta.

- Najveća su tržišta Njemačka i Mađarska, ali izvoz je išao i u zemlje poput Singapura, Guadalupea, Grenlanda, Australije, SAD-a, Konga, Kine, Kariba, Laosa ili Izraela. Okusi pića ovise o zemlji u koju se izvoze, a zanimljivo je da za Izrael proizvodimo i košer Somersby. Nije baš uobičajeno da za pića trebamo imati vjerski certifikat, no u ovom je slučaju to nužno, pa nas prilikom proizvodnje posjećuje rabin, koji potvrđuje da sve radimo po pravilima – objasnio je direktor Burdach.

Kaže da se Somersby brend u Hrvatskoj vrlo dobro razvija, a iz kompanije su posebno ponosni što se prilikom Ipsosovog istraživanja pokazalo da je upravo njihov brend sinonim za riječ "cider".

- Iako generalno bilježimo rast, covid je imao utjecaj na tržište. No, imali smo sreće da sve više Hrvata voli Somersby, zbog čega nas zatvaranje HoReCa sektora i nije toliko snažno pogodilo; nadoknadili smo gubitke prodajom u supermarketima – kaže Burdach.

Umjesto da zaustave ili smanje proizvodnju, oni su nastavili, pa pred ljeto izbacili i novi okus; lubenicu, koja je, govori, sjajno primljena na tržištu.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Direktor se osvruno i na trendove na tržištu, pa samim time i njihove planove za budućnost.

- Želimo uskoro razviti i bezalkoholni Somersby – najavio je.

Jabuke od kojih se radi Somersby, objasnio je, dolaze iz regije.

- Imali smo želju raditi piće isključivo od jabuka iz Hrvatske, no i kvalitetom i kvantitetom ih je bilo premalo da bismo zadovoljili sve svoje potrebe. Tako da je naš dobavljač iz Austrije, a dostavlja nam jabuke iz više zemalja regije; među njima je i Hrvatska, ali i, primjerice, Češka – kaže direktor Carlsberga.

Postoji li možda šansa da sami ulože u uzgoj jabuka u Hrvatskoj?

- Imamo volju za ulaganjima i sve su nam opcije otovorene. No to će prvenstveno ovisiti o izvozu – kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 00:38