Zakazano ročište

Sokol Marić će 21. veljače bankarima ponuditi i ono što je dobio nagodbom Agrokora

Vjerovnici Sokol Marića potražuju 180 milijuna kuna
Zlatko Marić, vlasnik tvrtke Sokol Marić
 Marko Todorov / CROPIX

Trgovački sud u Zagrebu sazvao je za 21. veljače ročište na kojem bi vjerovnici Sokol Marića d.o.o trebali glasovati o izmijenjenom planu restrukturiranja te tvrtke u predstečajnom postupku od koje potražuju oko 180 milijuna kuna.

Sudskim zaključkom naloženo je predstavnicima Sokol Marića da u roku od osam dana sudu dostave izmijenjeni plan restrukturiranja koji je bio predstavljen još krajem prošle godine i zbog čije su dostave predstavnici te tvrtke tražili odgodu ročišta prethodno zakazanog za 23. siječnja.

Izmijenjenim planom restrukturiranja Sokol Marić predlaže bankama kao najvećim vjerovnicima otpis njihovih potraživanja oko 50 posto i u ukupnom iznosu od oko 70 milijuna kuna te naplatu preostalog iznosa duga "kroz nove instrumente stečene nagodbom Sokol Marića i vjerovnika Agrokora" sklopljene u srpnju.

Izmijenjenim planom restrukturiranja Sokol Marić predlaže Addiko banci, koja potražuje oko 40,4 milijuna kuna, smanjenje tražbine od oko 21 milijuna kuna, a Raiffeisen banci kao najvećem vjerovniku smanjenje 25,4 milijuna kuna od ukupne tražbine od 48,9 milijuna kuna. U istim omjerima i otpisu potraživanja predložena je i isplata drugih banaka koje, osim već navedenih, potražuju ukupno oko 45 milijuna kuna.

Nakon otpisa dijela potraživanja, rok za podmirenje ostalih obveza Sokol Marića prema bankama kao kreditorima ili razlučnim vjerovnicima je 31. prosinca ove godine.

Novi plan Sokol Marića dostavljen je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu krajem studenoga prošle godine pozvao zastupnike Sokol Marića da dostave izmijenjeni plan restrukturiranja kojim su obuhvaćene sve utvrđene i osporene tražbine sukladno pravomoćnom rješenju. Kako se navodilo u zaključku, zastupnici Sokol Marića su krajem srpnja dostavili izmijenjeni plan restrukturiranja, no pregledom je utvrđeno kako taj plan ne obuhvaća sve utvrđene i osporene tražbine.

Prema prvom planu restrukturiranja utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka, koja je u predstečaju od 13. listopada pretprošle godine, prema Agrokoru kao svom dužniku ima tražbinu od 142 milijuna kuna. Isticalo se i da ta tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića te se naglašavalo i kako, s obzirom na to da još nije pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom, još uvijek nisu definitivni postotak umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja isticalo se i kako je "dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica poslovnih rezultata Agrokora na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto".

Navodilo se i kako na temelju te pretpostavke Sokol Marić d.o.o ostaje izloženo po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama te postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna.

Sokol Marić, osnovan je 1991. u Zagrebu, a ta je tvrtka najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj koje zapošljava oko 2000 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2023 13:11