NIJE TREBALO PUNO

Šok na burzama, pogledajte što se događa s cijenama plina nakon ukrajinskog prodora u Kursk

Trgovanje na najvećoj europskoj burzi plina u petak zaključeno cijenom od 41 euro za megavat.

Prizor iz okolice Kurska u kojoj se nalazi strateški važno plinsko postrojenje Sudzha navodno zauzeto od Ukrajinaca.

 Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Blokada protoka plina iz Rusije prema Europi preko Ukrajine i vojna akcija ukrajinskih snaga u Rusiji pogurnule su burzovne cijene plina na Starom kontinentu na najviše razine od početka godine. Trgovanje na najvećoj europskoj burzi plina u Nizozemskoj u petak je zaključeno cijenom od 41 euro za megavatsat, što je rast od početka tjedna za 14 posto.

- Rano zaustavljanje tranzitnih isporuka plina preko Ukrajine, u svjetlu upada ukrajinskih trupa ovog tjedna u jugozapadnu Rusiju, moglo bi dovesti do skoka zimskih cijena za dodatnih 17 posto sa sadašnjih razina na oko 50 eura za megavatsat - ocijenio je analitičar Energy Aspectsa za portal Montelnews. Tržište definitivno reagira na prijetnju i to nije zanemarivo, podvlači portal.

Pažnju dionika na europskom plinskom tržištu privukla je i informacija da su ukrajinske snage u pohodu u ruskoj Kurskoj oblasti zauzele postrojenje za kompresiju plina Sudzha u blizini istoimenog grada. Montelnews prenosi informacije ukrajinske kompanije koja upravlja plinovodima da nemaju saznanja o zauzimanju Sudzhe te da nije došlo do prekida protoka plina iz unutrašnjosti prema Sudzhi.

Spomenuti portal podsjeća da postoje informacije i videosnimke objavljene na platformi za geolociranje Geoconfirmed koje pokazuju ruske ratne zarobljenike izvan objekta u Sudzhi. Dodaje kako je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog potvrdio akciju zauzimanja Sudzhe Washington Postu, pod uvjetom anonimnosti.

- Vidimo scenarij prema kojem bi Gazprom mogao odlučiti da ne transportira plin kroz Sudzhu s obzirom na izvješće o okupaciji mjerne stanice od strane Ukrajine ili bi borbe u blizini postaje mogle prouzročiti štetu i prekinuti protok - ocijenio je za Montelnews analitčar James Waddell.

Pražnjenje zaliha

Iako se, podsjeća portal, očekivalo da će ruski protok plina kroz Ukrajinu prestati do kraja godine, trenutni gubitak ruske opskrbe tom rutom smanjio bi očekivane zalihe plina u europskim skladištima na kraju listopada. Pritom procjenjuje kako pražnjenje zaliha mimo očekivanog tempa vjerojatno ne bi bio problem za predstojeću sezonu grijanja, ali ponovno punjenje 2025. bilo bi, zaključuje Montelnews, ‘vrlo teško‘.

- Ako bi došlo do trenutnog smanjenja ruske opskrbe, očekivali bi da će cijene na nizozemskoj TTF burzi za zimu 2024.-25. na 50 eura za megavatsat, uz opciju raširene zamjene plina ugljenom - komentirao je Waddell. Montelnews prenosi uvjeravanja dionika na tržištu plina da je tržište trenutno dobro opskrbljeno, a situacija sa skladištenjem prilično relaksirana.

Zalihe plina u Europskoj uniji prema posljednjim mjerenjima udruge europskih plinskih operatera Gas Infrastructure Europe, su na 87 posto popunjenosti kapaciteta, popunjenost je u stalnom porastu i nadomak cilja od 90 posto.

- Blagi početak zime mogao bi ograničiti daljnji rast cijene plina - ocijenio je za Montelnews analitičar komunalne tvrtke iz Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2024 10:05