‘TO JE KLASIČAN SIGNAL‘

Smjena Marka Kolanovića utjerala je strepnju u Ameriku: Svi su u strahu da će se ponoviti 1999. godina

Oprezniji dio tržišta počinje gledati na sve ovo kao na znak upozorenja

Marko Kolanović

 /Cnbc

Nagli odlazak Marka Kolanovića koji je nakon 19 godina prošli tjedan dobio otkaz u JPMorgan-u u financijskim krugovima preko oceana potaknula je, blago rečeno, stanovitu strepnju. Mnogi trgovci, bankari i financijski analitičari još se jako dobro sjećaju odlaska jednog drugog financijskog stratega u, uvjetno rečeno, sličnim okolnostima. I strah ih je da se se ponovi slična stvar koja se dogodila prije 25 godina.

Prošlo je oko četvrt stoljeća otkako je Wall Street imao ozbiljan prijelomni trenutak u svom financijskom kotaču, a karakterizira ga donekle panična aktivnost upogonjena strepnjom od onoga što slijedi. I određeni potezi na burzi se vuku upravo jer se investitori boje da dolazi teško doba za gospodarstvo. Bloomberg piše kako se čini da sada kreće još jedno takvo razdoblje.

Naime, 27. kolovoza 1999., svijet financija bio je potresen ostavkom jednog od njegovih najpredanijih pesimista, Charlesa Clougha, glavnog investicijskog stratega Merrill Lynch & Co. Cloughovo mišljenje bilo je visoko cijenjeno, ali on je počinio kardinalni grijeh burze: dok su svi bili opčinjeni vrtoglavim rastom - u ovom slučaju, dot-com ludnicom koja je omogućila da S&P 500 Index skoči 220% od početka 1995. do kraja stoljeća - on je uporno je tvrdio da slijedi krah.

Istaknuti financijski strateg je zbog toga i smijenjen.

Iako, na kraju će se pokazati da su njegova upozorenja ipak bila opravdana. Do ožujka 2000. internetski se mjehurić počeo ispuhavati, a 3. travnja Nasdaq Composite Index zabilježio je najveći pad ikad do te točke. Odatle je nastavio padati, da bi na kraju izgubio više od polovice svoje vrijednosti do kraja 2001. Svoju najveću vrijednost od 2000 ponovno neće vidjeti do 2015. godine.

To se može činiti kao davno prošlo vrijeme, ali i na Wall Streetu se povijest ponavlja. I zato tako nagli odlazak Marka Kolanovića iz jedne od najmoćnijih institucija Wall Streeta podsjeća mnoge a odlazak Charlesa Clougha. I sada se neki ulagači pitaju je li cijela priča znak da je tržište na vrhuncu.

Pojavio se strah je da će se nešto slično dogoditi i sada, jer je brisanje cinika i onih koji upozoravaju na opasnost u trenutku kada je nitko drugi ne vidi, nešto što se obično događa pred kraj tržišnih manija.

“Je li Markova situacija klasičan znak tržišnog vrha?” David Rosenberg, osnivač i predsjednik Rosenberg Researcha, upitao je retorički: “Postoji mnogo karakteristika koje su vrhunske na tržištu na koje možete ukazati. I rekao bih da bi ovo mogao biti jedan od tih.”

Štoviše, Kolanović u svojim prognozama nije jedini. Samo nekoliko mjeseci prije objave da "istražuje druge mogućnosti", još jedan slavni ‘pesimist‘ koji je krivo predvidio propast, Mike Wilson iz Morgan Stanleya, odstupio je s mjesta predsjednika globalnog investicijskog odbora tvrtke, dužnosti koju je obnašao desetljeće. Od tada je ublažio svoj skepticizam u pogledu napretka burze.

Clough i predstavnici JPMorgana i Morgan Stanleya odbili su za Bloomberg komentirati ove navode.

Na mnogo načina, ovo je priča stara koliko i Wall Street. Ako idete protiv stada na tržištu punom optimista i mogućih velikih prilika i dobiti, vaši klijenti i poslodavac mogu biti "sve nezadovoljniji vama", rekao je Rosenberg, koji je ispravno nanjušio probleme u američkom gospodarstvu uoči globalne financijske krize kao ekonomist u Merrill Lynchu.

Sličan je i slučaj financijske savjetnice, veteranke Gaile Dudack. Od 1987. do 2000. radila je u Warburg Dillon Readu (otkad ga je kupio UBS Group AG). U studenom 1999. Louis Rukeyser, voditelj emisije "Wall Street Week" na PBS-u, izbacio ju je sa svog "indeksa vilenjaka" jer je bila previše pesimistična, ili oprezna. "Vilenjaci" je bio njegov nadimak za kohortu tehničkih analitičara koji su se redovito pojavljivali u programu.

"Kada počnete pucati u najopreznije, to je klasičan signal", rekla je Dudack.

Nema sumnje da tržište dionica pokazuje neke karakteristike mjehurića, posebice u rekordnom porastu nekoliko ključnih tehnoloških divova za koje se očekuje da će imati koristi od razvoja umjetne inteligencije. Neki na Wall Streetu, uključujući Kolanovića, ukazali su na pad indeksa koje vode te velike tehnološke tvrtke. Drugi tvrde da zarada opravdava širenje tržišta.

Bez obzira na to tko je u pravu, ključno je to što se mjehurići mogu nastaviti napuhavati daleko iznad razumnih volumena prije nego što puknu.

"Mjehurići su o zamahu", rekao je Dudack. “Vodi ih zbirka dionica. Stvar je u tome da će raditi jer zamah rađa zamah.”

U ovom slučaju, ako se procvat umjetne inteligencije pretvori u balon umjetne inteligencije, stratezi u Societe Generale SA procjenjuju da bi S&P 500 mogao napuhati još oko 20% prije nego što dosegne vrijednosti slične onima na vrhuncu dot-coma. Indeks se trenutno kreće blizu 5.600.

Ovo objašnjava zašto se čini da su mnogi na Wall Streetu trenutno slijepi za potencijalne rizike. Na kraju prošle godine, srednja prognoza stratega za S&P 500 u 2024. bila je 4850, a prošlog mjeseca iznosila je 5450. Goldman Sachs Group Inc. i UBS povisili su svoja predviđanja tri puta od kraja 2023., dok su Oppenheimer Asset Management, Citigroup Inc. i Deutsche Bank AG nedavno su povećali svoje.

image

Burza na Wall Streetu (ilustracija)

John Angelillo/upi/profimedia/John Angelillo/upi/profimedia

Glavni investicijski strateg State Street Global Advisors Michael Arone nedavno je parafrazirao zloglasnu rečenicu bivšeg izvršnog direktora Citigroupa Chucka Princea iz srpnja 2007., kada je rekao da njegova banka "još uvijek pleše" dok je globalna financijska kriza počela.

"Restriktivni Fed ovaj put neće zaustaviti glazbu jer se gospodarstvo kreće novim ritmom", napisao je Arone u memorandumu 8. srpnja, navodeći potencijal umjetne inteligencije da stvori "dugotrajno i neviđeno čudo produktivnosti".

Ali, oprezniji dio tržišta počinje gledati na sve ovo kao na znak upozorenja.

Dovoljno je da se čak i dugogodišnji optimisti zapitaju je li porast otišao predaleko. Na primjer, Ed Yardeni iz Yardeni Researcha napisao je u bilješci klijentima ovog tjedna da su odlazak Kolanovića, kao i odluka Piper Sandler & Co. da odbace ciljane cijene S&P 500, potencijalni signali negativnijih gospodarskih trendova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 11:09