Izmjene zakona

Smanjuju se članarine u HOK-u, osniva se i Majstorska škola

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poslalo je u početkom prošloga tjedna u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HOK-u
Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a
 Goran Mehkek/Cropix

Izmjenama Zakona o Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) predlaže se smanjenje članarine te bi obrtnici umjesto dosadašnjih 76 kuna mjesečno, za članarinu izdvajali 50 kuna ili 26 kuna manje, ukidanje područnih obrtničkih komora i osnivanje Majstorske škole.

Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poslalo je u početkom prošloga tjedna u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HOK-u, kojim se među ostalim predlaže smanjenje članarina obrtnicima.

Predlaže se vezanje iznosa komorske članarine uz 1,25 posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, umjesto 2 posto. Time se, navodi se u obrazloženju, "ostvaruje smanjenje komorskog doprinosa što će imati odgovarajući odjek u dijelu članstva koje to doživljava kao teret, pa će smanjenje predstavljati pozitivni pomak na bolje jer će za uzvrat ostvarivati prvo korištenje usluga i proizvoda za manji iznos članarine".

Na upit Hine koliko procjenjuju da će iznositi uštede na godišnjoj razini iz HOK-a su kazali kako će "očekivano smanjenje troška komorskog doprinosa biti 26 kuna mjesečno za svakog obrtnika".

Izmjenama Zakona se predlaže i promjena ustrojstva i ukidanjem područnih obrtničkih komora, čime će se, kako se navodi, postići uštede koje će se preusmjeriti na unaprjeđenje odnosa Komore sa članovima i osloboditi sredstva za osmišljavanje novih usluga i proizvoda, navodi se u obrazloženju.

Iz HOK-a su kazali kako se predloženim izmjenama predviđa ukidanje jedne od tri razine trenutne organiziranosti komorskog sustava odnosno postojećih 20 područnih obrtničkih komora koje svojim radom zastupaju interese obrtnika na razinama županija, a čije odluke utječu i na rad i na položaj obrtnika. "Očekivana ušteda koja nastaje ukidanjem područnih obrtničkih komora bit će 19 kuna mjesečno za svakog obrtnika, a koja je sastavni dio ukupnog mjesečnog smanjenja komorskog doprinosa od 26 kuna za svakog obrtnika", naveli su.

Napominju i kako se smanjenje broja zaposlenih predviđa nakon šest mjeseci primjene Zakona sukladno smanjenju komorskog doprinosa za 34,21 posto.

Vezano uz osnivanje Majstorske škole iz HOK-a pojašnjavaju kako je svrha njezinog osnivanja omogućiti bržu aktivaciju mladih na tržištu rada s obzirom da osoba nakon položenog majstorskog ispita može otvoriti vlastiti obrt ili se lakše zaposliti.

Njezino osnivanje, kako ističu, omogućilo bi svim polaznicima koji majstorske vještine i znanja žele stjecati u okviru programa majstorske škole i učiti od vrhunskih majstora da pristupe majstorskom ispitu. To je posebno značajno za one osobe koje se nisu uspjele zaposliti i stjecati potrebno radno iskustvo kroz rad, s obzirom da program majstorske škole nadomješta dvije godine radnog iskustva potrebne za pristupanje majstorskom ispitu.

"Naši obrtnici su od osnivanja Komore željeli da u Hrvatskoj postoji obrazovanje za majstore kakvo se provodi u Njemačkoj i zato je osnivanje majstorske škole previđeno Zakonom o obrtu od njegovih samih početaka. Obrtnicima je važno da su uključeni u sustav obrazovanja jer samo na taj način mogu biti sigurni da će vještine i znanja potrebni suvremenom obrtništvu biti odgovorno i adekvatno preneseni novim generacijama majstora", odgovorili su iz HOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2023 20:19