Sastanak vladajuće koalicije

Smanjenje poreznog opterećenja za mlade, ne smanjuje se PDV za turizam

Marić u svojoj prezentaciji nije uvrstio smanjenje poreza na dodanu vrijednost za turističke usluge, već se ostalo pri odredbi koja je već u uvrštena u zakon
Ministar financija Zdravko Marić
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Na sastanku vladajuće koalicije održanom danas u 13 sati ministar financija Zdravko Marić je, kako neslužbeno doznajemo, održao prezentaciju koja je uključivala ukidanje poreza na dohodak za mlade do 25 godina, te smanjivanje poreza na dohodak za 50 posto za mlade koji imaju 26 do 30 godina.

Prema našim izvorima Marić u svojoj prezentaciji nije uvrstio smanjenje poreza na dodanu vrijednost za turističke usluge, već se ostalo pri odredbi koja je već u uvrštena u zakon, a to je smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto. No, kako bi rasteretili poduzetnike, pogotovo one u turističkoj branši, Vlada će ići na ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i smještaj.

Upitan prije sastanka hoće li Vlada predložiti te mjere vezane za topli obrok i smještaj, ministar Marić je odgovorio kako 'hipotetski govoreći, usuglasimo li se na razini Vlade i koalicijskih partnera i do kraja srpnja prezentiramo te mjere, i idemo u javno savjetovanje, onda to može stupiti na snagu u smislu podzakonskih akata'. To nam je potvrdio i naš izvor, dodajući kako je koalicijskim partnerima rečeno da će Ministarstvo financija do kraja srpnja prijedlog poreznih promjena poslati u javno savjetovanje, ta da i do te objave i tijekom tog savjetovanja, kao i u okviru pregovora u koaliciji moguće i promjene i dorade predloženih mjera. Uostalom, i dosadašnje iskustvo je pokazalo da je Zdravko Marić imao poneku jaku poreznu promjenu koja bi na vidjelo izašla tek pri kraju procesa savjetovanja i pregovora. Jedna od tih promjena, doznali smo, odnosi se i na moguće uvođenje poreza na piće s prekomjernim udjelom šećera, što je stari prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:16