Drugo ulaganje u Hrvatskoj

Slovenski fond Generali Growth preuzeo Diverto

Računalna sigurnost sve je traženija usluga na domaćem i stranom tržištu
Diverto LinkedIn

Slovenski fond Generali Growth Equity Fund Investment preuzeo je tvrtku Diverto, jednog od najvećih hrvatskih stručnjaka za informacijsku sigurnost. Računalna sigurnost sve je traženija usluga na domaćem i stranom tržištu, kako zbog napada internetskih kriminalaca tako i zbog sve većih regulatornih zahtjeva.

Generalijev fond kupio je 74 posto Diverta. Prema podacima Finina servisa InfoBiz, riječ je o brzorastućoj IT tvrtki sa sjedištem u Zagrebu. Tvrtka ima 24 zaposlenika i lani je imala prihod od 34,4 milijuna kuna uz rast od 27 posto. Međutim, brzina rasta Diverta bolje se ogleda u činjenici da je 2016. imao prihod od samo 13 milijuna kuna. Drugim riječima, u pet godina prihod mu je skočio gotovo triput. Profitabilnost mu raste još brže. Lani mu je neto dobit skočila 81,5 posto, na 13,2 milijuna kuna. Godine 2016. neto dobit Diverta bila je samo 1,7 milijuna kuna.

Generalijevu fondu, koji su u okviru slovenske VC inicijative suosnovali Europski investicijski fondi i SID banka, ovo je drugo ulaganje u Hrvatskoj. Prethodno je uložio u tvrtku Eko papir. U fondu ističu da će ova investicija omogućiti Divertu da proširi ponudu i počne osvajati poslove u regiji.

- Generali Growth Equity Fund ulaganjem u kapital Diverta pomoći će tvrtki da nastavi razvojne aktivnosti - kažu u Generalijevu fondu.

Vrijednost akvizicije nije objavljena, a u Divertu nisu bili dostupni za komentar. No, tvrtka je u posljednje tri godine objavila istraživanje koje pokazuje da u Hrvatskoj postoji velika potreba za uslugama kibernetičke sigurnosti. Njezino istraživanje o phishingu u velikim kompanijama i državnim institucijama u Hrvatskoj ukazuje na to da su takvi napadi učinkoviti u četiri od deset slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:38