IZRAČUN KAMATNE STOPE

Slovenska udruga za zaštitu potrošača pokreće dvije kolektivne tužbe protiv banaka: ‘Šete potrošačima štiteći marže‘

Navode da kod izračuna kamatne stope u obzir zapravo ne uzimaju stvarnu, a time ni negativnu vrijednost Euribora.

Euro/Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Slovenska udruga za zaštitu potrošača pokreće dvije kolektivne tužbe - jednu protiv Sparkasse banke te drugu protiv svih ostalih banaka jer smatraju kako banke u Sloveniji štete potrošačima štiteći svoje marže na način da kod izračuna kamatne stope u obzir zapravo ne uzimaju stvarnu, a time ni negativnu vrijednost Euribora. To se, tvrde, u konačnici negativno odražava na financijske obveze Slovenaca.

"Većina banaka i štedionica osigurala je svoju maržu od negativnog efekta Euribora kreditima s promjenjivom kamatnom stopom, ali nisu postavili maksimalan iznos u slučaju povećanja vrijednosti Euribora", kazali su iz Udruge koja je ranije već dobila jednu tužbu protiv Sparkasse banke kad je na sudu dokazala da banka, prenosi slovenski Žurnal24, nije uzela u obzir stvarnu negativnu vrijednost Euribora.

Kako su u slučaju novih tužbi napomenuli iz udruge potrošača, kamata na kredit s promjenjivom stopom sastoji se od referentne stope, obično tromjesečnog ili šestomjesečnog euribora, i kamatne marže. Potonji u pravilu ostaje nepromijenjen do isteka kredita, a vrijednost euribor kamatne stope se mijenja tijekom cijelog razdoblja otplate, kako na dole tako i na gore.

"Njegovo povećanje znači za banku veću dobit, a za potrošača dodatno opterećenje u vidu povećanja mjesečnih obveza i skupljeg kredita, i obrnuto, ako se referentna kamatna stopa smanji, to znači manju obvezu potrošača i niže dobit za banku", utvrdili su u udruzi napomenuvši da banke krše odredbe Direktive Vijeća EU te Zakon o zaštiti potrošača koji u članku 24. propisuje da se uvjeti ugovora smatraju nepoštenima ako uzrokuju značajnu neravnotežu na štetu potrošača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:02