NEMA PREPREKA

Slovenska Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad hrvatskom tvrtkom koja se bavi otkupom i skladištenjem žitarica

AZTN dao i zeleno svjetlo ACP-u i Talanu za preuzimanje kontrole nad Solvisom

Ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju u kojoj će zajedničku kontrolu nad Solvisom imati slovenski private equity fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan, a dopustila je i koncentraciju u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu.

Slovenski Advance Capital Partners (ACP) je sredinom svibnja objavio da je sa Stjepanom Talanom sklopio ugovor o strateškom partnerstvu sa Solvisom, kojim će posebni investicijski fond kojim upravlja ACP, postati 60-postotni vlasnik Solvisa nakon ispunjavanja odgodnih uvjeta i dobivanja suglasnosti nadležnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

AZTN je na svojim internet stranicama objavio odluku kojom tu koncentraciju smatra dopuštenom, uz ocjenu kako se može razumno pretpostaviti da u konkretnom predmetu nije riječ o zabranjenoj koncentraciji u smislu odredbe članka 16. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN).

Budući da ta koncentracija nema negativan učinak na tržišno natjecanje na utvrđenim mjerodavnim tržištima, AZTN neće donijeti zaključak o pokretanju postupka ocjene koncentracije. Slijedom navedenog, prijavljena koncentracija se, sukladno odredbama ZZTN-a, smatra dopuštenom na prvoj razini, navodi se u odluci regulatora.

Kako se objašnjava, u predmetnom slučaju riječ je "o promjeni iz samostalne u zajedničku kontrolu nad Solvisom". Do sada je, naime, nad Solvisom samostalnu kontrolu ostvarivao poduzetnik Stjepan Talan, s prebivalištem u Hrvatskoj, a provedbom koncentracije slovenski investiciji fond ACP i Stjepan Talan ostvarivali bi nad Solvisom i njegovim povezanim poduzetnicima zajedničku kontrolu.

Inače, ta će koncentracija imati učinke prvenstveno na tržištu proizvodnje i prodaje fotonaponskih panela na teritoriju Hrvatske i država članica EU, na tržištu pružanja usluga razvoja i izgradnje fotonaponskih sustava (solarnih elektrana) na teritoriju Hrvatske te na tržištu proizvodnje i prodaje električne energije na teritoriju Hrvatske.

U predmetnom slučaju između sudionika koncentracije nema preklapanja ni u horizontalnom niti u vertikalnom smislu u odnosu na tržišta na kojima su prisutni i djelatnosti koje obavljaju, ističu iz Agencije.

Podsjećaju da je ACP, kao investicijski fond, putem povezanih poduzetnika koji nad njim ostvaruju kontrolu prisutan u Hrvatskoj putem više poduzetnika koji obavljaju djelatnosti kao što su prodaja potrošačke elektronike i kućanskih aparata, nautički turizam, putničke agencije, iznajmljivanje motornih vozila i dr.

Ulaganjem u Solvis grupu, ACP smatra tu grupu prikladnim društvom za daljnji rast i razvoj u solarnoj industriji, a što će također omogućiti bolju kvalitetu i energetsku učinkovitost, kao i lakši prelazak više kućanstava i poslovnih korisnika na solarne panele. Slijedom navedenog, ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje budući da se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije u smislu zakonskih odredbi, ističu iz Agencije.

Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni

Agencija je na svojim internet stranicama, u rubrici odluke, objavila i odluku kojom je dopuštenom na prvoj razini ocijenjena i koncentracija u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu, a koja se bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.

Ocijenila je da u tom slučaju nije riječ o zabranjenoj koncentraciji, a budući da nema negativan učinak na tržišno natjecanje Agencija neće donijeti zaključak o pokretanju postupka ocjene koncentracije.

U tom slučaju, kako se objašnjava, riječ je o vertikalnoj koncentraciji kojom Perutnina Ptuj namjerava steći svog dobavljača, tvrtku Toni. Inače, vlasnik te tvrtke je Antun Marodi.

Ta će koncentracija, kako se navodi, prvenstveno imati učinke na tržištu otkupa žitarica (pšenica, kukuruz) na području sjeverne Hrvatske (Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija), na tržištu trgovine na veliko žitaricama (pšenicom, kukuruzom) na teritoriju Hrvatske, na tržištu proizvodnje i prodaje svježeg i prerađenog mesa peradi na teritoriju Hrvatske, tržištu trgovine na malo gnojivom i poljoprivrednim zaštitnim sredstvima u specijaliziranim prodavaonicama (tzv. poljoprivrednim ljekarnama) na području sjeverne Hrvatske (Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija).

Perutnina Ptuj grupa dio je ukrajinske MHP grupacije, a u Hrvatskoj je prisutna putem tvrtke Perutnina Ptuj-Pipo, koja je, po podacima iz odluke, na tržištima proizvodnje i prodaje svježeg i prerađenog mesa peradi drugi po veličini poduzetnik u Hrvatskoj, s procijenjenim tržišnim udjelom od 10 do 20 posto.

Vodeći poduzetnik na tim tržištima je grupa Vindija (Koka i Vindon) na koju se odnosi gotovo polovica tržišta proizvodnje i prodaje svježeg te prerađenog mesa peradi u Hrvatskoj, a to tržište obilježava i prisutnost drugih konkurenata, u manjoj mjeri specijaliziranih za meso peradi, ali značajnih poduzetnika (Gavrilović, PIK Vrbovec i drugi), navode iz AZTN-a.

Dodaju i kako nije za očekivati da će koncentracija imati negativne učinke na tržišno natjecanje, budući da tržišna snaga tvrtke Toni na tržištima otkupa te veleprodaje kukuruza i pšenice nije značajna te nije izgledno da bi mogao negativno utjecati na ukupnu dostupnost žitarica za konkurente koji djeluju na povezanom tržištu proizvodnje i prodaje mesa i prerađevina mesa peradi.

S druge strane, s obzirom na činjenicu da se na grupu Vindija odnosi gotovo polovica tržišta peradi, nije izvjesno da bi Perutnina Ptuj Pipo na tržištima na kojima je prisutna imala mogućnost zatvaranja pristupa kupcima.

Stoga ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativna učinak na tržišno natjecanje, budući da se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, zaključili su u Agenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 20:57