Nazire se kraj

Slovenija isplatila 161,9 milijuna eura deviznih štediša Ljubljanske banke iz Hrvatske

Većina klijenata Ljubljanske banke je obeštećena
Arhivska fotografija: Zgrada NLB-a u Ljubljani (lijevo)
 Davor Pongračić / Hanza Media

Četiri i pol godine nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) naredio Sloveniji da obešteti stare devizne štediše Ljubljanske banke (LB) u Hrvatskoj i BiH onako kako su 90-ih godina podmirena i stara potraživanja deviznih štediša u Sloveniji, izvršenje te presude približava se kraju, izjavila je povjerenica slovenske vlade za pitanja sukcesije.

Do kraja listopada ove godine Slovenija je primila 36.570 zahtjeva štediša iz Hrvatske i BiH, od toga je nakon verifikacije odobreno više od 33.000 isplata, a na prethodne informativne izračune koji uključuju glavnicu i pripadajuće kamate bilo je manje od 1 posto žalbi, navode u službi za sukcesiju pri slovenskoj vladi.

Od ukupno izvršenih isplata u visini 289,7 milijuna eura, štedišama nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb isplaćeno je 161,9 milijuna eura, a štedišama LB-a Sarajevo 127,8 milijuna.

Navedeni podaci pokazuju da je Slovenija učinila “izuzetan napor” da provede presudu suda u Strasbourgu s obzirom na to da je radi implementacije presude iz srpnja 2014. prihvatila poseban sistemski zakon i uspostavila funkcionalan i učinkovit sustav provjere zahtjeva i isplate duga Ljubljanske banke, rekla je Ana Polak Petrič za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Rok za prijave za isplatu stare devizne štednje starih štediša Ljubljanske banke istekao je krajem 2017., a ispravnost postupka u izvršenju presude ove je godine Sloveniji potvrdilo i Vijeće Europe kao skrbnik provedbe presuda ECHR-a, izjavila je slovenska dužnosnica.

Dodala je da je Slovenija bitno smanjila broj otvorenih slučajeva u kojima se pred sudom u Strasbourgu pojavljuje kao tužena strana i tako pokazala da poštuje svoje obveze i načelo vladavine prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2023 22:52