Hrvati na slovenskom tržištu

Slovenija do 1. srpnja ove godine mora odlučiti o (ne)produženju radnih dozvola za Hrvate

Cerarova vlada traži produljenje zabrane ulaska hrvatskih građana na tamošnje tržište rada
 REUTERS

Zbog izvanrednih parlamentarnih izbora u Sloveniji, u tamošnjem parlamentu 'zapeo' je prijedlog Vlade Mire Cerara da se radnicima iz Hrvatske produlji zabrana slobodnog ulaska na tržište rada. Ako se novi saziv slovenskog parlamenta ne konstituira do 1.srpnja i spomenuti zakon ne usvoji, automatski se ukida zabrana nesmetanog zapošljavanja hrvatskih građana u susjednoj državi.

Iako su se u slovenskoj javnosti pojavila tumačenja da bi produljenje zabrane slobodnog zapošljavanja hrvatskih građana u Deželi mogla donijeti Cerarova vlada u ostavci, Ministarstvo rada potvrdilo je Slovenskoj tiskovnoj agenciji (STA) da takvu odluku može donijeti samo parlament.

Prema svim pokazateljima tekućih pregovora o sastavljanju nove vlasti u Sloveniji, nije realno da se do 1.srpnja postigne dogovor o novoj parlamentarnoj većini, bez čega nema konstituirajuće sjednice novog saziva i bilo kakve odluke.

Prema tumačenjima stručnih službi u slovenskom parlamentu, postoji mogućnost da se samoraspušteni saziv parlamenta sastane kako bi na izvanrednoj sjednici donio potreban zakon. No, ispitujući raspoloženje među strankama koje čine saziv raspuštenog parlamenta o ograničenju za hrvatske radnike, slovenski mediji ustanovili su da dio koalicijskih partnera koji su činili Cerarovu vladu nije za produljenje zabrane nesmetanog ulaska naših građana na tamošnje tržište rada.

- Nije dobro rješenje da naša sjeverna granica bude otvorena za slobodno kretanje radnika, a da naša južna bude zatvorena za radnike iz Hrvatske - ustvrdio je Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva u odlazećoj Vladi Mire Cerara i jedan od čelnika Stranke modernog centra. S druge strane, za produljenje ograničenja hrvatskim radnicima zalažu se Socijalni demokrati lidera Dejana Židana koji su u Cerarovoj vladi nametnuli taj stav.

Cerarova vlada na odlasku predložila je produljenje zabrane slobodnog ulaska hrvatskih građana na tamošnje tržište rada do ljeta 2020.. Ako se taj prijedlog ipak nekako izglasa u Sloveniji, susjedna država ostati će, uz Austriju, jedina članica Europske unije s ograničenjem slobode kretanja za naše radnike. Nedavno je Nizozemska u potpunosti otvorila tržište rada za hrvatske građane, a od 1.srpnja ove godine isto ograničenje ukida i Velika Britanija.

Protiv produljenja zabrane slobodnog ulaska naših radnika u Sloveniju je i Gospodarska komora Slovenije. Tamošnji mediji procjenjuju da bi u slučaju skidanja zabrane ulaska hrvatskih radnika na tržište rada u Deželi interes za to imale samo tvrtke u neposrednoj blizini međudržavne granice, jer su Hrvati zainteresirani za rad u inozemstvu prije skloni otići u Austriju i Njemačku nego u Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:22